Evenimentul Zilei > Actualitate > SCANDAL ÎN GRECIA. Peste 30 de politicieni greci, investigaţi pentru corupţie de Justiţia elenă
SCANDAL ÎN GRECIA. Peste 30 de politicieni greci, investigaţi pentru corupţie de Justiţia elenă

SCANDAL ÎN GRECIA. Peste 30 de politicieni greci, investigaţi pentru corupţie de Justiţia elenă

Preşedintele Parlamentului, Evangelos Meimarakis, este suspectat, alături de doi foşti miniştri, de activităţi de spălare de bani pentru sume care depăşesc 10 miliarde de euro. Este vizată şi familia fostului premier Giorgios Papandreou. Pe lista suspecţilor de corupţie se află foşti miniştri, înalţi funcţionari publici, dar şi parlamentari în funcţie, precum şi doi foşti primari ai Atenei

Justiţia greacă investighează în prezent peste 30 de politicieni suspectaţi de fapte de corupţie, printre ei numărându-se foşti miniştri, înalţi funcţionari publici, dar şi parlamentari în funcţie, relatează Agenţia EFE. Sursa citată face referire la o listă a Unităţii pentru Delicte Financiare a Ministerului de Finanţe publicată vineri de mass-media elenă.
Printre politicieni activi enumeraţi figurează actualul preşedinte al parlamentului, Evangelos Meimarakis, suspectat, alături de doi foşti miniştri, de activităţi de spălare de bani pentru sume care depăşesc 10 miliarde de euro, potrivit Agenţiei EFE. Oficialul s-a autosuspendat din funcţie până la clarificarea cazului.
Mass-media greacă a publicat şi o conversaţie telefonică între Evangelos Meimarakis şi unul dintre membrii partidului său, în care îl acuză pe acesta din urmă că a dat presei informaţii legate de afacerea incriminată. Este vizată şi familia fostului premier Giorgios Papandreou, acuzată de opoziţie că a achiziţionat Credit Default Swaps (CDS), instrumente de asigurare împotriva încetării plăţilor Greciei, mizând astfel pe intrarea ţării în incapacitate de plată, dar investigaţia în acest dosar a fost amânată pentru luna ianuarie.
Pe lista Unităţii pentru Delicte Financiare a Ministerului de Finanţe figurează 11 foşti miniştri şi 10 foşti adjuncţi de miniştri, pe lângă actuali sau foşti parlamentari, precum şi două personalităţi care au fost primari ai Atenei. Cei mai mulţi dintre ei sunt membri ai celor două mari partide greceşti, Noua Democraţie, formaţiunea conservatoare a actualului premier Antonis Samaras, şi partidul social-democrat PASOK, unul dintre partenerii la guvernare. 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: