Babiš a fost cercetat pentru folosirea ilegală a fondurilor europene- informează MTI. Premierul încă duminică şi-a exprimat speranţa că procurorul general va clasa cauza, dar a adăugat că dacă nu s-ar întâmpla aşa, nici atunci nu are de gând să demisionez, scrie Rador.

Cercetarea lui Babiš durează de patru ani, şi încă nu s-a terminat pentru că procuratura oraşului Praga se ocupă în continuare de acest caz. Decizia procurorului general a surprins pe mulţi, având în vedere că Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) şi Comisia Europeană au ajuns la concluzii diferite de procurorul general ceh. Potrivit acestora premierul în mod ilegal a primit 50 de milioane de coroane (aproximativ 8 milioane de lei) de la Uniunea Europeană pentru construcţia centrului de distracţii, numit „Cuib de berze”.

După decizia de luni partidele de opoziţie suspectează lipsa separării puterilor în stat în Cehia. Potrivit deputatului Partidului Pirat (este cea mai populară formaţiune politică de opoziţie din Cehia, a treia forţă a parlamentului), Ivan Bartoš, această măsură a procurorului general va scădea şi mai mult încrederea populaţiei în independenţa justiţiei. Deputatul creştin democraţilor Marian Jurečka a declarat că procurorul general îşi mai poate schimba decizia, şi ultimul cuvânt va aparţine judecătorilor.

Cercetarea penală a premierului nu a avut un efect politic major. Partidul lui Andrej Babiš, ANO guvernează în coaliţie cu social-democraţii (ČSSD). Deşi aceştia din urmă au declarat că în cazul în care prim-ministrul va fi condamnat, vor ieşi din coaliţie, analiştii sunt sceptici că acest lucru s-ar întâmpla cu adevărat, având în vedere că partidul de centru-stânga a căzut mult în sondaje, şi nu ar risca să intre în campania electorală înainte de termen.

În noiembrie 2018 unul din fii lui Babiš a declarat că în 2016 a fost dus împotriva voinţei lui în peninsula Crimeea ca să nu poată depune mărturie împotriva tatălui său. Premierul a reacţionat imediat şi a spus că fiul lui se luptă cu o boală mentală, din 2015 este tratat de scizofrenie şi nu este adevărat că ar fi fost obligat la orice. În mai cazul a luat o turnură şi mai neplăcută pentru Babiš. Într-un raport al Comisiei Europene premierul este acuzat că a accesat ilegal fonduri europene pentru firmele sale.

Cehia ar trebuie să returneze Uniunii Europene 451 milioane de coroane cehe (aproximativ 70,45 milioane de lei). Această sumă a primit-o holdingul Agrofert, care se află în proprietatea lui Andrej Babiš, însă potrivit constatării Comisiei Europene „Activităţile politice şi economice ale lui Babiš sunt incompatibile, motiv pentru care nu putea să beneficieze de fonduri europene”.

Potrivit raportului Comisiei, fondurile primite de Agrofert au fost acordate ilegal pentru că premierul ceh poate să influenţeze în continuare fosta sa firmă a cărei administrare a cedat-o în anul 2017 către două fonduri de investiţii, dar în calitate de premier are posibilitatea şi chiar influenţează distribuirea fondurilor europene.

Te-ar putea interesa și: