Politicienii opoziției italiene au cerut o explicație urgentă din partea guvernului, după ce au apărut acuzații privind acuzația partidului de extremă dreaptă al lui Matteo Salvini, de legături cu Kremlinul.  Potrivit afirmațiilor făcute în revista L'Espresso, s-a ajuns la un acord de a vinde 3 milioane de tone de combustibil diesel pentru o companie petrolieră italiană de către reprezentanții ruși, apropiați de guvernul lui Vladmir Putin, care a redirecționat profiturile către Liga. Doi jurnaliști ai revistei menţionate, ridică întrebări despre relația dintre Kremlin și partidul anti-imigraţie. 

Rusia finanțează Liga? Aşa o fi, dar nu sunt probe

"Raportul îngrijorător din L'Espresso trebuie clarificat imediat de guvern", a declarat Partidul Democrat de centru-stânga.   "Se pretinde că o companie rusă de energie a vândut bunuri unei firme italiene, cu scopul de a finanța campania Salvini Europe. Nu este prima dată când Liga a fost implicată în relații privind raportul său special cu Putin ".  

Autorii recunosc că nu au dovezi că tranzacția a fost executată vreodată

Însă afirmă că a fost negociată la o întâlnire la un hotel din Moscova în octombrie anul trecut.  Ei susțin că întâlnirea a avut loc în aceeași zi în care Salvini a fost la Moscova pentru o convenție italiană de afaceri, în perioada în care sancțiunile UE au lovit Rusia.

Aceștia susțin că întâlnirea a avut loc după ce Salvini s-a întâlnit cu Dmitri Kozak, vicepremierul rus care este responsabil pentru politica energetică.  Speculaţiile se bazează pe faptul că Liga ar fi avut legături cu Rusia din 2013, că Salvini îl admira pe Putin, postând o fotografie pe social media a primei sale întâlniri în 2014. 

Mâna lui Soros?

În luna iunie, Salvini a reacționat furios la o sugestie a finanțatorului miliardar George Soros că Liga primise bani de la Kremlin. "Nu am primit niciodată o liră, un euro sau o rublă din Rusia", a spus Salvini.  Iar un  purtător de cuvânt al lui  Salvini a declarat: "Nu comentăm fantezii".