Salariu minim de 500 de euro, obiectivul PSD pentru 2024

Salariu minim de 500 de euro, obiectivul PSD pentru 2024 Sursa foto: EVZ

Partidul Social Democrat și-a luat angajamentul ca până la finalul acestui an să introducă salariul minim european. Un prim pas în acest sens a fost făcut prin anunțul premierului Marcel Ciolacu. Prim-ministrul a a declarat că, de la 1 iulie salariul minim din România va crește de la 3.300 la 3.700 de lei.

Salariul minim european, introdus și în România

Promisiunile social-democraților vin în contextul în care, ramura legislativă UE obligă statele membre să introducă în legislația națională Directivele UE referitor la salariul minim european. Directive care ar urma să fie aplicate începând cu 15 noiembrie. Prin urmare, salariul minim pe economie trebuie să se încadreze în cel puțin 50% din remunerația medie.

PSD și-a luat angajamentul ca până la 1 ianuarie 2025 să majoreze veniturile minime până la 500 de euro net/lunar. În acest sens, social-democrații vor institui un pachet de măsuri care să le permită implementarea salariului minim european și în România. Asta în condițiile în care economiștii atrag atenția că, după alegeri Guvernul ar putea crește din nou taxele și impozitele.

Marcel Ciolacu

Marcel Ciolacu. Sursa foto: INQUAM Photos

Măsuri propuse de PSD

Pentru atingerea obiectivelor social-democrații, în frunte cu Marcel Ciolacu promit că vor institui un pachet de măsuri care să asigure angajaților români:

Ne puteți urmări și pe Google News
  • condiții de trai și de muncă decente prin stabilirea unui nivel corespunzător al salariilor minime legale;
  • promovarea negocierilor colective pentru stabilirea salariilor;
  • îmbunătățirea accesului efectiv al lucrătorilor la drepturile de protecție a salariului minim în cazurile prevăzute de dreptul național și/sau de convenții colective.

PSD susține că experții lucrează la definirea unui instrument care să asigure creșterea salariului minim într-o manieră predictibilă fără a accentua deficitul bugetar, care se îndreaptă spre 8%.

Pensii

Simona Bucura Oprescu Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Salariul minim european, posibil de la 1 ianuarie 2025

Până la finalul acestui an, grupul de experți din cadrul PSD și ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu vor transpune măsurile fiscale într-un proiect de lege. Ulterior va fi prezentat în Coaliția de guvernare.

După rotativa guvernamentală din vara anului trecut Partidul Social Democrat s-a remarcat prin politicile publice centrate pe protecție și ajutor social.