Lefuri mai mari, un nou program de economisire si pachet de actiuni pentru directori - asa vor arata, din 2008, noile oferte pe piata muncii.
Pe langa salarii mai mari, anul viitor le va aduce angajatilor la companiile din Romania beneficii noi. In 2008, multe firme vor constitui planuri de pensii private facultative pentru salariati, iar cei care ocupa functiile de management vor primi actiuni de la companie, pentru a fi motivati sa ramana in echipa, estimeaza specialistii firmei de consultanta PricewaterhouseCoopers (PwC).
„Majorarea salariului minim va avea un efect in cascada, tradus prin cresterea tuturor salariilor”, a afirmat, ieri, in cadrul unei conferinte, Ruxandra Stoian, director in departamentul Tax Services al PwC. La pensia de la stat si la cea privata obligatorie din ce in ce mai multi angajatori vor adauga posibilitatea constituirii unei pensii private facultative pentru fiecare salariat. Aceasta inseamna ca atat firma, cat si angajatul vor varsa, lunar, o suma de bani intr-un fond, sustine Ruxandra Stoian. Aceasta practica nu este o noutate in Romania, insa in prezent foarte putine firme o aplica.
Solutii pentru motivare
Angajatii la firmele romanesti vor fi motivati si la anul cu beneficii pe care le cunosc deja: bonuri de masa, abonament la clinici private, asigurari, ajutor financiar in caz de nastere, casatorie sau deces, cantina, transport sau chiar excursii gratuite.
Reprezentantii PwC considera ca aceste practici se vor extinde, la fel ca si conditiile speciale de creditare, activitatile sportive si acordarea de reduceri pentru cumpararea bunurilor produse de companie. In opinia acestora, angajatorii trebuie sa le ofere celor din companie un echilibru intre munca si viata personala. Aceasta inseamna facilitati pentru ingrijirea copiilor, program flexibil, programe care sustin o viata sanatoasa.
Drumul de la marci la lei
In ultimii 17 ani, pachetul de compensatii si beneficii negociat de candidati s-a modificat considerabil. In anii ‘90 se vorbea despre salariul net, la care se adaugau sporuri de pana la 150% de vechime, conducere, cunoasterea limbilor straine, utilizarea calculatorului etc. Beneficiile lipseau. Salariul se negocia in dolari sau marci, iar bonusul de la sfarsitul anului „era discretionar si greu de anticipat”, spune Ruxandra Stoian.
La inceputul anilor 2000, salariul de baza se negocia in suma neta in euro si includea sporurile. Datorita avantajelor fiscale, firmele au inceput sa introduca beneficii sub forma tichetelor de masa.
In 2007, negociem un salariu brut exprimat in lei. Bonusurile ajung la 20% din pachetul salarial, sunt structurate si pot fi prevazute, deoarece sunt oferite in functie de performante. Astazi, 10% din pachet reprezinta diverse beneficii.