Potrivit oficialului, „ministerul trebuie să încurajeze intrările în sistem, prin creşterea salariilor debutanţilor, iar pentru asta trebuie făcute eforturi financiare”. Badea a adăugat că legea salarizării ar trebui să mai rezolve şi o altă discrepanţă a sistemului, cum ar fi faptul că, „în preuniversitar, contabilii din şcoli câştigă acum mai mult decât profesorii”.
Până atunci însă, liderii sindicali reclamă reducerea în medie a salariilor angajaţilor din educaţie cu 40%, şi nu cu 25%, având în vedere şi eliminarea unor sporuri. „Oamenii trebuie să înţeleagă că, pe lângă reducerea cu 25% a salariilor, s-au mai eliminat şi o parte dintre sporurile de anul trecut, iar alţii nu au mai beneficiat de salariul de merit”, a declarat secretarul general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Mariana Becic, prezentă de asemenea la emisiunea Evenimentele Zilei.
Această nemulţumire, la pachet cu întârzierea adoptării Legii educaţiei naţionale, a cărei formă dată de Camera Deputaţilor este respinsă de sindicate, i-au determinat pe sindicaliştii din învăţământ să iasă în stradă. Astăzi, în jur de 6.000 de cadre didactice, afiliate la trei sindicate, au protestat în faţa guvernului şi a Palatului Cotroceni, cerând „salvarea învăţământului românesc”.