Săgeată între Gară şi Otopeni | VIDEO

Săgeată între Gară şi Otopeni | VIDEO

Taximetriştii cu preţuri piperate, care aşteaptă clienţi naivi la ieşirea din Aeroportul „Henri Coandă”, îşi vor vedea veniturile din ce în ce mai subţiate.

Pasagerii avioanelor care vin şi pleacă de pe aeroport pot în sfârşit să evite interminabilele cozi de maşini de pe DN 1 şi notele de plată umflate ale taxi me triştilor, alegând varianta trenului. Primii călători s-au instalat, începând de ieri-dimineaţă, în noul tren Săgeata Albastră care asigură legătura feroviară dintre Gara de Nord şi Aeroportul „Henri Coandă”. Printre ei, şi reporterii EVZ, care au vrut să vadă condiţiile, dar mai ales cât timp îi ia călătorului ca să ajungă la aeroport.

Încă de la intrarea în gară, afişele lipite pe toţi pereţii informează călătorii despre noua rută, dar şi despre orarul trenurilor. Prima cursă pleacă spre aeroport la ora 5.15, iar ultima, la ora 22.15, trenurile fiind programate din oră în oră. La casa de bilete, o casieriţă trezită prea devreme face ochii mari când îi cerem două bilete către aeroport. „Aaaa. La trenul acela nou”, se dezmeticeşte ea rapid. O cheamă pe şefa ei, care-i explică preţ de câteva minute cum se eliberează electronic biletele pentru această rută. „Ne cerem scuze, dar suntem şi noi la început”, zâmbeşte ea, mulţumindu-ne pentru răbdare. Biletul costă 6 lei, însă e la jumătate pentru copiii sub 10 ani, elevi, studenţi şi pensionari. Avantajos pentru navetişti

Suntem îndrumaţi către peronul 13, din centrul Gării, de unde, de-acum înainte, vor pleca toate cursele către aeroport. Pentru că e abia prima zi, la bord găsim un singur călător stingher, plus alţi şapte pasageri, dovediţi a fi de fapt angajaţi ai CFR, trimişi la plimbare ca să „testeze” trenul.

Ilie Costel - călătorul - a venit tocmai de la Botoşani, cu trenul de la ora 9.00, şi urmează să ia avionul către Germania. „Mi se pare o idee foarte bună. Eu plec destul de des în Occident, chiar şi de două ori pe lună, şi mereu trebuie să fac conexiunea tren-avion. Acum nu mai trebuie să dau atâţia bani pe taxi şi să stau în trafic. Odată era să pierd avionul din cauza cozilor de pe DN 1”, spune el.

Săgeata Albastră se pune în mişcare lent şi începe să ruleze cu viteza ameţitoare de 30 de kilometri pe oră pe magistrala 700, care face legătura cu Galaţi. „Există restricţii de viteză pe acest tronson”, ne explică Alexandru Dumitrescu, directorul Departamentului de comunicare al CFR Călători. El promite că linia ferată va fi reabilitată, iar pe viitor cei 23 de kilometri vor fi parcurşi doar în 16 minute, nu în ju mătate de oră, ca acum. Trenul trece fără oprire prin halta Mogoşoaia, traversează un pod peste DN 1, iar după câteva minute ajunge la nou-înfiinţata haltă Aeroport, de la marginea oraşului Otopeni.

FINAL DE DRUM Autocarul pune punct călătoriei

Distanţa de la peron la aeroport este parcursă cu autocarul. De pe peron, pasagerii coboară pe o rampă proaspăt construită, la baza căreia un autocar aşteaptă timp de zece mi nute ca să-i preia către clădirea aeroportului. Distanţa e foarte scurtă, iar în mod normal ar dura mai puţin de cinci minute, dacă drumul ar fi asfaltat şi ceva mai larg. Primăria a ridicat, totuşi, tonele de gunoaie şi muşuroaiele de moloz care zăceau până de curând la marginea drumului. Autocarul alb se deplasează încet şi precaut ca un elefant pe strada extrem de îngustă flancată de vile luxoase. Cele mai mari obstacole: maşinile parcate pe margine, care încetinesc considerabil înaintarea vehiculului. La capătul a circa zece minute de „drum cu obstacole”, autocarul parchează cu un geamăt scurt la poarta „Plecări” a Aeroportului „Henri Coandă”.

Cu ochii pe ceas, calculăm rapid: 30 de minute cu trenul, plus 10 minute de aşteptare în haltă, plus 10 minute de mers cu autocarul = o călătorie de 50 de minute.

Ne puteți urmări și pe Google News