Evenimentul Zilei > Social > S-au aprobat regulile după care statul va ajuta românii să-şi reabiliteze faţadele
S-au aprobat regulile după care statul va ajuta românii să-şi reabiliteze faţadele

S-au aprobat regulile după care statul va ajuta românii să-şi reabiliteze faţadele

Guvernul a aprobat normele de aplicare a Legii nr.153/2011 privind măsurile de creştere a calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor.

Cei interesaţi de refacerea elementelor de construcţie de la nivelul faţadelor şi învelitorilor şi a  teraselor care, prin nivelul avansat de degradare prezintă pericol public, pot beneficia de credite bancare acordate de instituţii de credit şi finanţatori, cu garanţie guvernamentală şi cu dobândă subvenţionată, pentru executarea lucrărilor de intervenţie la anvelopa clădirilor de locuit deţinute.
„Sunt normele la legea prin care am prevăzut în această vară posibilitatea ca faţadele degradate ale clădirilor să poată să fie reabilitate de către primării din fondurile publice, din fondurile comunităţii, sau de către proprietari accesând credite cu dobânzi subvenţionate şi garantate 100% de către stat, pe o durată de cinci ani, în aceleaşi condiţii în care se pot accesa credite pentru reabilitarea termică a clădirilor.”, a afirmat ministrul Elena Udrea.
Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului a precizat că executarea lucrărilor de intervenţie la anvelopa clădirilor de locuit se finanţează din surse proprii ale beneficiarilor de credit, reprezentând 10% din valoarea de execuţie a lucrărilor de intervenţie, şi 90% se asigură din credite bancare, cu garanţie guvernamentală şi cu dobândă subvenţionată din bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului.
Perioada de rambursare a creditului este de maxim 5 ani de la data recepţiei la terminarea lucrărilor şi creditul poate fi contractat atât de către asociaţiile de proprietari (prin hotărârea a minimum 90% din membrii asociaţiei de proprietari) cât şi de proprietarii de locuinţe unifamiliale.
De asemenea, ministrul Elena Udrea a mai precizat că actul normativ oferă posibilitatea proprietarilor de locuinţe ca, în sumele solicitate prin aceste credite, să realizeze inclusiv lucrări de reabilitare termică, chiar dacă există deja un program de reabilitare termică dedicat blocurilor de locuinţe şi locuinţelor unifamiliale.
„Este o măsură prin care, de asemenea, satisfacem un interes public, un interes general şi un drept al cetăţenilor de a trăi într-un mediu construit sigur, sănătos.”, a mai afirmat Elena Udrea.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: