Evenimentul Zilei > Economie > S-a terminat! Este sfârșitul lor. „Arată teama pentru viitorul apropiat“
S-a terminat! Este sfârșitul lor. „Arată teama pentru viitorul apropiat“

S-a terminat! Este sfârșitul lor. „Arată teama pentru viitorul apropiat“

Anul 2022 vine cu o veste tristă pentru Bitcoin, dar și pentru celelalte criptomonede care se bucurau de un succes fantastic. Acestea au scăzut chiar şi sub 40.000 de dolari. Se anunță sfârșitul monedei virtuale?

Bitcoinul a început anul evaluat la peste 46.000 de dolari, însă a scăzut chiar şi sub 40.000 de dolari ieri. În 2022, cine vrea să achiziționeze Bitcoin plăteşte peste 42.000 de dolari. Cu o problemă asemănătoare se confruntă și Ethereum, Dogecoin sau Cardano.

Mari companii din lume au ajuns la capătul puterilor la începutul noului an, dar cea mai grea lovitură a fost în industria criptomonedelor.

Este sfârșitul criptomonedelor

„E clar că atunci când vezi prăbușindu-se prețul la Bitcoin te gândesti la semnale. Aceste criptomonede au caracteristici specifice, în sensul că nu prea știi cum să le evaluezi. Înseamnă că atunci când cumpărăm acest tip de active, le cumpărăm cu ochii închiși, ne uităm cum a evoluat prețul în ultima perioadă și încercăm să ne dăm seama cum va evolua fără să avem date concrete.

Trendul acesta descrescător poate reflecta o teamă de viitorul foarte apropiat, investitorii care au lichiditățile blocate în aceste tipuri de active bănuiesc o perioadă mai dificilă și încearcă să își securizeze plasamentele, întorcându-se la lichiditate.

Criptomonede
Sursa: pixabay

Criptomonedele nu prezintă bani, nu poți cumpără lucruri cu ele și, ca să nu riște să aibă lichiditățile blocate în astfel de active, vedem aceste ieșiri din piață, care prăbușesc prețul lor.

E o tendința ușor pe termen lung, oamenii își retrag investițiile din acest tip de active foarte greu de evaluat și riscante. Pe fondul unor îngrijorări legate de inflație, creșterea dobânzilor ca răspuns la inflație – asta în toată lumea – putem interpreta și ca pe un semn legat de o neîncredere în ceea ce urmează.

Acest exces de lichiditate se duce prima dată către acele elemente care sunt cel mai apropiate de tiparniță. Instrumentele financiare sunt în prima linie lângă tiparniță, primele care se supraevaluează sunt activele financiare, mai ales aceste criptomonede.

Cred că în cazul lor s-a supraevaluat, inclusiv funcția pentru care au fost create. S-a vorbit că vom face plăti cu ele, că vor înlocui banii clasici. Criptomonedele au apărut ca ciupercile după ploaie, dar eu eșuat în misiunea pentru care au fost create, de a înlocui banii”, a explicat la Digi24 economistul Cristian Păun.