Săptămâna trecută, Ministerul Rus al Apărării a transferat patru aparate de zbor SU-57, fabricate pentru teste, la baza aeriană Khmeimim din Siria. Operațiunea a fost confirmată de imaginile din satelit ale armatei israeliene, cât și de filmările de la sol, dar nici armata rusă, nici producătorul modernelor avioane militare nu au dorit să comenteze cu privire la acest subiect.
Aeronavele au fost trimise în Siria pentru a testa comportamentul lor într-un mediu de semi-combat, conform cotidianului financiar rus Kommersant, care a citat surse din  aviația rusă. Testele se vor concentra inițial pe capacitatea de luptă a aparaturii electronice și radar aflată la bordul avioanelor de vânătoare de generația a 5-a, și mai puțin pe răspunsul sistemelor armate, potrivit reportajului. S-a luat decizia de a se trece la faza de teste în Siria după participarea la spectacolul aviatic MAKS 2017, la Moscova, în luna iulie, conform aceleiași surse.
Avioanele de vânătoare moderne au fost trimise în Siria la mai puțin de două săptămâni după ce forțele americane au atacat și distrus o grupare de forțe pro-guvernamentale, printre care se aflau și câțiva cetățeni ruși. Oficialitățile de la Moscova au declarat în mai multe rânduri că niciunul dintre cetățenii ruși răniți în incidentul respectiv nu face parte din contingentele Armatei Ruse trimise în Siria.
Pe lângă aeronavele Su-57, Rusia a mai trimis, săptămâna trecută, patru avioane de vânătoare moderne de tip Su-36  și o aeronavă de avertizare timpurie și control, de tip A-50U.