Editura Evenimentul si Capital

Rusia post-Putin: naționalism, continuitate, anarhie. Pulsul planetei

Autor: | | 1 Comentarii | 545 Vizualizari

În ciuda faptului că e un supraviețuitor, care numai și cu actualul mandat va ajunge în 2024 cel mai longeviv lider rus după Stalin, Vladimir Putin a început să nu mai livreze, în primul rând anturajului său, iar susținerea sa publică să intre în declin concomitent cu economia Rusiei. Un motiv în plus pentru o analiză aprofundată a Rusiei după Putin.

Iar sondajele de opinie și cercetările sociologice ne dau deja semnele unei Rusii fără Putin. O Rusie în care, pentru cei ce și-au dorit ca acesta să dispară (o majoritate consistentă în lumea liberă) în speranța unei relansări a relațiilor cu Occidentul, să se revină la reguli, să se evite orice formă de conflict, ca să nu mai vorbim despre eradicarea militarismului unilateral proiectat pe terțe meridiane, ei bine s-ar putea aplica dictonul „Ai grijă ce-ți dorești, că poate ți se împlinește!”.

Mai întâi, trebuie remarcată postura ingrată a lui Vladimir Putin azi. Reforma pensiilor, lansată chiar în timpul euforiei Cupei Mondiale, pe principiul că nu se prea vede, a dat naștere unor proteste masive și a creat un spațiu de manevră opoziției neformale conduse de etern-arestatul Navalnâi. Extrem de puternică a fost contestarea că Putin însuși a revenit și a dat înapoi, mergând pe o variantă mai moderată și permisivă. E și foarte dificil să joci în termenii pensionării la 63 de ani la femei și 65 la bărbați (de la 55 și 60 de ani) când speranța de viață la bărbați în Rusia este de 66 de ani la bărbați și 77 la femei. În plus, din corpul electoral al lui Putin, 61% sunt pensionari și aceeași proporție e la femei.

Varianta ce ar fi echilibrat finanțele ruse a fost revizuită de Putin, astfel că femeile pot ieși la 60(nu 63 de ani) și mai câștigă 3-4 ani dacă au 3-4 copii. Chiar și așa, nivelul de sprijin pentru Putin a căzut dramatic și abrupt. Asta în condițiile absenței unei opoziții sau guvern din umbră și a continuității pretinsei democrații, controlate de către Kremlin. Fundația pentru Opinie Publică a anunțat, la 12 august, că poularitatea lui Putin a ajuns la 46% față de 63% în iunie (de la 80% anterior). Centrul Levada anunța concomitent că procentul rușilor care consideră că țara merge într-o direcție greșită a crescut de la 27 % în mai la 40% în iulie, iar cei care consideră că lucrurile merg întro direcție bună au scăzut la 48%. Procentele nu ar fi deloc rele pentru un stat democratic, dar pentru Rusia lui Putin semnalul e foarte complex și îngrijorător. Vorbim despre 37 milioane de pensionari în 2035 pe noul sistem față de 42,5 miloane pe cel prezent, toți fiind votanți loiali lui Putin.

Indiferent care ar fi motivul unei plecări a lui Putin, mai devreme sau mai târziu, sondajele de opinie sunt la fel de preocupante și în privința succesiunii sale. Sau poate mai preocupante. Centrul Levada face periodic studii pe acest domeniu iar cifrele nu sunt deloc încurajatoare. Varianta cea mai prizată constant de ruși este cea naționalistă, un lider mai dur și mai puternic decât Putin, mai militarist și mai puțin conciliant cu Occidentul.

Pe poziția a doua este elementul de continuitate: un lider ales de Putin și de sistem, instalat în etape, controlat, așa cum s-a întâmplat cu Putin însuși. Cu politici de continuitate în prima fază și cu profitul noutății relative a acestui lider, deci o posibilă resetare a relațiilor cu Vestul bazată pe dorința Occidentului de a spera și de a crede în mai bine și pe o imagine a unui nou lider. Cu Putin în viață, formula va fi foarte complicat de gestionat, însă, pentru că există oricând nu numai comparația și referința la liderul puternic anterior, cu experiență, la Putinism ca sistem și la o anumită măreție regăsită de către societatea rusă, dar chiar liderul ce poate, virtual, reveni.

În a treia poziție ca cea mai probabilă variantă apare o perioadă de anarhie, în cazul unui transfer negestionat sau a unul către un lider slab și contestat, sau a dispariției neașteptate a lui Putin din peisaj. Impredictibil, instabil, necontrolabil, un viitor ce poate anunța utilizarea de trupe și forțe, de armamente aflate la dispoziția unui pretendent sau altul la succesiune, cu toată pleiada de riscuri aferente unei confruntări deschise, a unei competiții a la russe a celor puternici care se înfruntă pentru a pune mâna pe puterea absolută și mai ales pe controlul resurselor. Fără a mai împărți cu pretendenții contracandidați sau a risca lovituri ulterioare de la aceștia.

Anunt infiorator! Maria Ghiorghiu: ”Cand si unde va avea loc acest dezastru...”

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI