Evenimentul Zilei > International > Rusia dă Ucrainei gaz cu 30% mai ieftin
Rusia dă Ucrainei gaz cu 30% mai ieftin

Rusia dă Ucrainei gaz cu 30% mai ieftin

Rusia va acorda Ucrainei o reducere de 30% la preţul gazului pe care îl va livra, aceasta fiind doar una dintre deciziile luate după o întâlnire între cei doi şefi de stat, scrie AFP.

Dmitri Medvedev şi omologul său, Viktor Ianukovici, au mai convenit să prelungească prezenţa flotei ruse în Marea Neagră după 2017, în cursul vizitei pe care preşedintele rus a făcut-o în Ucraina.
De asemenea, Medvedev a anunţat că reducerea de preţ făcută Ucraineim, corespunde unei părţi din chiria pentru baza navală rusă din Crimeea, care va fi menţinută după 2017 în această regiune din sudul Ucrainei.
Medvedev şi Ianukovici au semnat de acorduri în acest sens, prelungind prezenţa bazei ruse cu încă 25 de ani. Şeful de stat rus nu a precizat însă dacă este vorba de un sfert de secol începând de anul acesta sau din 2017.
Rusia a fost astfel dispusă să lase din preţul gazelor. „Partenerii noştri ucraineni vor primi o reducere din preţul gazului care va fi de 100 de dolari la 330 de dolari pe 1.000 de metri cubi, iar dacă preţul va fi mai mic, reducerea va fi de 30%”, a mai spus Medvedev.
La rândul său, Ucraina va considera această reducere ca fiind o parte din chiria pentru baza rusească de la Sevastopol.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News