Ruda lui Nicolae Ceaușescu, acuzată că a ocupat ilegal o vilă de protocol și nu a plătit chirie

Ruda lui Nicolae Ceaușescu, acuzată că a ocupat ilegal o vilă de protocol și nu a plătit chirie

Cumnata lui Nicolae Ceaușescu se judecă de ani de zile cu RA-APPS, care o acuză că a ocupat ilegal o vilă de protocol. Femeia de 90 de ani ar trebui să plătească zeci de mii de euro, dar sentința nu este definitivă. Mai mult, vila a fost retrocedată fostului proprietar, care a deschis acțiunea în instanță încă din 2009.

Elena Ceaușescu, văduva generalului Ilie Ceaușescu (fratele lui Nicolae Ceaușescu), a locuit într-un apartament situat într-o vilă din zona Kiseleff pe care soțul ei l-a primit în anul 1968, în calitate de șef Sector la Secția de istorie militară a Centrului de Studii și Cercetări de Istorie și Teorie Militară. Ilie Ceaușescu a decedat în anul 2002, însă soția acestuia a continuat să locuiască aici împreună cu fiul și nora ei.

Contractul de închiriere nu a mai fost prelungit începând cu anul 2009, dar femeia nu a părăsit imediat locuința. Nu a mai plătit nici chirie până în 2012, astfel că fost dată în judecată de RA-APPS. Procesul s-a lungit inițial pe parcursul a patru ani, dar în 2016 s-a decis suspendarea recursului.

Dispută în instanță

Elena Ceaușesccu a susținut în instanță că imobilul în care locuiește nu mai aparține statului român încă din anul 2009, atunci când acesta a fost retrocedat către un cetățean francez. Ea a criticat și faptul că însăși judecătoarea care urma să dea o hotărâre în acest sens locuia cu chirie la RA-APPS. Regia a susținut că în cazul retrocedării nu exista o sentință definitivă.

Ne puteți urmări și pe Google News

În 2021 s-a reluat judecata, iar instanța a dreptate RA-APPS. Magistrații au decis că Elena Ceaușescu datorează 21.732 euro (chiria pentru perioada 2009 – 2012) și penalități de 118.930 lei. Decizia nu este definitivă, astfel că procesul se va mai prelungi.

Vila a fost retrocedată

Între timp vila a fost retrocedată fostului proprietar, dar nici această sentință nu este definitivă. Acest proces este pe rol din 2009. „Admite apelul împotriva sentinţei civile nr. 245/21.03.2003. Schimbă în tot sentinţa apelată, în sensul că: Admite contestaţia împotriva Deciziei nr. 196/31.05.2004 emisă de R.A.A.P.P.S. Anulează Decizia nr. 196/31.05.2004 emisă de R.A.A.P.P.S. Dispune restituirea în natură către reclamanţi a ap.1 situat la parterul imobilului din […], în suprafaţă de 113,77 mp, împreună cu cota indiviză din părţile de folosinţă comună ale imobilului şi din teren aferente acestui apartament.

Obligă pârâta să emită decizie cu propunere de acordare de măsuri compensatorii prin puncte în favoarea reclamanţilor pentru ap. 2 situat la etajul 1 al imobilului din […], care a făcut obiectul contractului de vânzare-cumpărare nr. […], încheiat în temeiul Legii nr. 112/1995. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 18.02.2021“, se arată în decizia Curții de Apel București.

Dacă această sentință va rămâne definitivă, Elena Ceaușescu practic nu ar mai datora chirie R.A.A.P.P.S., mai ales că începând cu 2009 nu a mai avut niciun contract valabil.