Romtehnica, comisionarul MApN, a fost scutit de TVA

Romtehnica, comisionarul MApN, a fost scutit de TVA

Ministerul Apărării Naţionale are datorii de aproape 18 milioane de lei pentru plata TVA-ului aferent echipamentelor, care în prezent sunt blocate în vămi, a declarat, azi, ministrul Mihai Stănişoară. Ministrul a mai spus că a găsit bani pentru plata sporurilor soldaţilor, subofiţerilor şi gradaţilor voluntari.

"Ultimele calcule vorbesc de 18 milioane de lei", a spus ministrul într-o conferinţă de presă susţinută după o întâlnire, cu omologul sârb. Potrivit lui Stănişoară, în prezent sunt mai multe tipuri de echipamente în vămi, printre care cel mai important este un simulator pentru Forţele Navale, iar alte echipamente blocate la graniţă reprezintă un ajutor al SUA.

Blocate în vamă sunt şi echipamentele cumpărate de Romtehnica. Stănişoară a explicat că, din acest motiv, a fost nevoit să apeleze la soluţia unei ordonanţe de urgenţă care scuteşte ministerul de plata TVA pentru operaţiunile vamale.

Amânarea plăţii TVA este valabilă până în august 2010. MApN a comandat bunuri şi servicii, prin Romtehnica în calitate de comisionar, însă nu poate intra în posesia lor pentru că nu mai are bani să achite TVA-ul aferent.

Ne puteți urmări și pe Google News

În consecinţă, mărfurile pentru care s-au plătit bani de la buget stau în vămi în aşteptarea achitării taxei pe valoare adăugată. În prezent, MApN nu poate ridica din Vamă un simulator cu accesoriile aferente şi echipamente radio pentru Statul Major al Forţelor Navele, pentru care a plătit partenerilor externi peste cinci milioane de euro.

„Valoarea TVA ce trebuie plătită în Vamă la aceste produse este de circa 1.110.000 euro, iar cheltuielile cu depozitarea se ridică, în prezent, la circa 10.000 de euro”, afirmă ministrul Apărării. În consecinţă, pentru deblocarea produselor MApN din vămi, Guvernul a emis o Ordonanţă de Urgenţă care a fost publicată în Monitorul Oficial, prin care Romtehnica SA, în calitate de comisionar al MApN, este scutită de plata taxei pe valoare adăugată pentru bunurile şi serviciile comandate până la 31 august 2010.

S-au găsit bani pentru sporurile soldaţilor

MApN are bani doar pentru sporurile care au fost amânate de la plată ale soldaţilor şi gradaţilor voluntari şi subofiţerilor. Suma a fost convenită cu Ministerul de Finanţe şi este vorba despre 87 de milioane de lei, bani care vor acoperi necesarul până la finalul anului, inclusiv restanţele, a declarat ministrul Stănişoară.

"Tot personalul armatei trebuie să primească sporuri. În acest sens, am făcut demersuri pe lângă Ministerul de Finanţe ca să identifice aceste sume. Informaţia de ultimă oră este că, Ministerul de Finanţe a găsit resurse numai pentru soldaţi, gradaţi si subofiţeri. Sperăm că vor reuşi şi pentru ofiţeri şi personalul civil", a declarat Stănişoară.

Ministrul a spus că efortul financiar va fi, în fiecare lună, de aproximativ 11 milioane de lei pentru sporurile soldaţilor şi gradaţilor voluntari şi subofiţerilor, în timp ce suma pentru ofiţeri şi personalul civil s-ar ridica la aproximativ 85 de milioane de lei până la finalul anului.