Rompetrol a dat de apa

Rompetrol a dat de apa

Compania petroliera vrea sa extraga apa potabila din fostele sonde petroliere.

Reducerea resurselor planetei este privita tot mai des ca o amenintare. Daca resursele petroliere pot fi inlocuite de energiile regenerabile, resursele de apa nu pot fi suplinite, dar pot fi cautate in locuri neexploatate pana acum. In acest context, companiile petroliere vor sa profite de avantajul pe care il au prin forajele deja existente care ar putea folosi si la extragerea apei potabile. In Romania, Rompetrol este prima companie care a inceput un proiect de acest fel.

Irigatii si energie

Grupul Rompetrol a anuntat ca va sustine un proiect-pilot pentru identificarea unor noi surse de apa in Romania. Acesta va fi prezentat mediului stiintific si autoritatilor publice de catre Teodor Orasianu, membru al Academiei Elvetiene si consilier stiintific al Rompetrol. Sursele de apa potabila vor fi cautate in panzele acvifere profunde, descoperite in timpul forajelor de exploatare petroliera.

„In Romania sunt peste 35.000 de puturi de exploatare, incepand cu cel din 1857, de la Bustenari, pana astazi”, a spus Orasianu. Unele dintre acestea au fost abandonate si sunt practic niste gauri in sol care ar putea sa fie exploatate.

„Numai blocul de exploatare de la Zegujani (n.r. - zona Gorj-Mehedinti) are 200 de astfel de gropi, pe o suprafata de 1.777 kilometri patrati”, spune cercetatorul Rompetrol. Folosindu-se o sonda deja existenta, s-a descoperit o panza de apa freatica la adancimea de 850 de metri, cu un debit de 6.900 de litri, iar la adancimea de 900 de metri o panza cu un debit de 7.200 de litri.

Un asemenea proiect poate alimenta cu apa o zona secetoasa (cum ar fi Baraganul), poate fi folosita pentru irigatii in agricultura si chiar ca sursa de energie regenerabila prin instalarea unei microhidrocentrale care sa foloseasca debitul din adancul pamantului.

Forari pentru mediul rural

Dupa etapa de cercetari, care se va incheia in septembrie, va fi selectata pentru investitii o sonda de exploatare petroliera si gaze din perimetrele companiei. Rompetrol detine patru astfel de zone la Gresu, Nereju, Focsani si Zegujani, ultima achizitionata in 2003.

„Intentionam sa extindem acest proiect si la nivel international, nu doar local, si sa mobilizam autoritatile sa dezvolte programe de inventariere a sondelor abandonate, si o parte a acestora sa fie reconvertite in sonde de productie a apei potabile”, a declarat Teodor Orasianu. Momentan, 90a din populatia rurala a Romaniei se alimenteaza din panza freatica de mica adancime.

SOLUTIE

Poluarea, ascunsa in pamant

Fostele sonde petroliere vor folosi nu doar la suplinirea deficitului de apa, ci si la stocarea emisiilor de dioxid de carbon. Potrivit unui proiect european (European Capacity for Geological Storage of Carbon Dioxide), emisiile de dioxid de carbon pot fi stocate in campuri abandonate de exploatari sau in panze freatice de mare adancime.

Teodor Orasianu crede ca ar fi o problema daca „poluarea” va fi ascunsa in solurile exploatate deoarece „este foarte posibil ca ea sa rasufle prin aceste puturi deja sapate”. Deocamdata UE nu are tehnologia necesara pentru captarea dioxidului de carbon, dar specialistii spun ca aceasta va fi dezvoltata odata cu identificarea solutiilor pentru inmagazinarea lui.

Ne puteți urmări și pe Google News