Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Presa unui popor de guguştiuci
ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Presa unui popor de guguştiuci

ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Presa unui popor de guguştiuci

Duminică, 23 septembrie 2012, emisiunea Matinal de la Radio România Actualităţi, a luat în discuţie, sub bagheta excelentului moderator Gabriel Bassarabescu, Starea presei în anul 2012.

Indiscutabil, Gabriel Bassarabescu are virtuţi de Trimis ONU în zonele de conflict. Numai aşa se explică reuşita sa de a convoca în aceeaşi emisiune jurnalişti de autoritate în România de azi, despărţiţi însă de politică, de carieră şi de felul de a fi : Mircea Toma, Cristian Tudor Popescu, Emil Hurezeanu şi Ion Cristoiu.

Dincolo de un moment care m-a amuzat teribil – un anume Adrian Bălan, ascultător de RRA, i-a trimis moderatorului un mesaj de indignare că lui Ion Cristoiu  i se dă voie să  vorbească pe Radioul Public –  Gabriel Bassarabescu mi-a luat un interviu  despre presa care manipulează prin falsificarea adevărului. Interviul a fost înregistrat  vineri, 21 septembrie 2012. Poziţia mea în chestiunea presei manipulatoare n-a mai apărut în emisiunea difuzată peste două zile. Să nu fi avut Gabriel Bassarabescu suficient spaţiu de emisie?! Să-şi fi făcut  efectul indignarea lui Adrian Bălan?

Oricum, şi dacă intervenţia mea în chestiunea presei care manipulează ar fi fost făcută publică, tot aş fi reluat aici spusele mele principale. Pentru că am încercat să contrazic unul dintre adevărurile clişeu care scot capul ori de cîte ori vine vorba de presa care manipulează:

Şi anume că ea, această presă, ar fi responsabilă de imbecilizarea cititorului şi telespectatorului, impunîndu-i prin falsuri, prin exagerarea de tip senzaţionalist sau de tip părtinitor, convingeri social-politice şi economice aiuristice.

După opinia mea, rostită în interviul înregistrat, scoasă însă din emisiunea difuzată, nu presa imbecilizează poporul, ci poporul imbecilizează presa.

Parafrazîndu-l pe tata- moşu Marx, voi spune că popoarele au presa pe care şi-o merită.

Ori de cîte ori se comentează falsificarea realităţii de către presă, senzaţionalismul şi  populismul  ziarelor şi televiziunilor de ştiri de la noi se fac trimiteri automate la presa din Occident, care respectă riguros standardele profesiei, între care se numără, la loc de frunte, şi cel al păstrării în hotarele adevărului.

Se lasă astfel impresia că falsificarea realităţii îşi are cauza, la noi, în lipsa de profesionalism a  jurnaliştilor.

Nici vorbă de aşa ceva.

Presa din Occident nu-şi îngăduie să falsifice realitatea, s-o exagereze şi s-o denatureze senzaţionalist sau propagandistic, deoarece în Occident consumatorul de media e înzestrat cu spirit critic.

El, acest consumator, sesizează imediat falsul, exagerarea, denaturarea, într-un cuvînt, gogoaşa de presă, şi amendează ziarul sau postul TV refuzînd să mai cumpere ziarul sau să mai urmărească postul TV.

La noi, consumatorul de media, brav român, nu numai că înghite ca un guguştiuc orice gogoaşă de presă, incapabil s-o supună judecăţii critice, dar mai mult, se dă în vînt după falsul înfăţişat drept adevăr, după exagerarea senzaţionalistă sau propagandistică.

Şi cum viaţa presei depinde de tiraj sau de rating, mulţi profesionişti sunt obligaţi să facă grave concesii poporului de guguştiuci.

Astfel că nu presa imbecilizează poporul, ci Poporul imbecilizează presa!

PS  Prezent duminică seara la talk-show-ul de pe B1Tv, n-am putut urmări Sinteza zilei, ediţie specială, de pe Antena 3, care se difuza concomitent cu emisiunea lui Robert Turcescu. Am înţeles însă că timp de două ore (!) s-a discutat numai despre persoana mea. De cînd fac  gazetărie, mai precis din 1968, nu mi s-a mai întîmplat minunea să-mi fie consacrată, fie şi pentru a mă înjura, o emisiune de două ore pe un post Tv. Dacă ditamai directorul Antenei 3, moderatorul care face să tremure premierii şi preşedinţii interimari, a găsit de cuviinţă că merit atîta timp şi energie din partea unei televiziuni, înseamnă că în ochii lui Mihai Gâdea trec mult mai important decît  mă cred eu.

Mulţumind lui Mihai Gâdea  pentru gestul de a mi consacra două ore de emisiune în prime time, ţin să precizez că mă simt niţel stînjenit.
Zău că umila mea persoană nu merita atîta atenţie!
CITIŢI ŞI:

  • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. De la Elodia la Oltchim
  • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Cum s-a făcut Victor Ponta mic, mic de tot
  • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Pariul pe electoratul-turm
  • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. USL – agentul electoral al lui Dan Diaconescu
  • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Primejdioasa iluzie a lui Traian Băsescu
  • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. O nouă golănie marca Victor Ponta – Crin Antonescu
Publicat in categoriile: Opinii EVZ
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: