Evenimentul Zilei > Actualitate > Romii nu au primit câştig de cauză. Videoclipul „Plec pe Marte” nu e rasist
Romii nu au primit câştig de cauză. Videoclipul „Plec pe Marte” nu e rasist

Romii nu au primit câştig de cauză. Videoclipul „Plec pe Marte” nu e rasist

Controversatul videoclip „Plec pe Marte”, semnat de Smiley şi Cheloo, nu incită la ură rasială, este concluzia formulată, astăzi, de Consiliul Naţional al Audiovizualului, ca răspuns la cererea de interzicere a difuzării lui formulate de Alianţa Civică a Romilor din România (ACRR).

"White and Proud 14" („Alb şi Mândru 14”) este mesajul de pe tricoul purtat de Cheloo în clip şi care a stârnit nemulţimirile reprezentanţilor romilor. "Cifra 14, inscripţionată vizibil pe tricoul purtat de Cheloo în acest videoclip, poartă semnificaţii rasiste", se arăta în plângerea ACRR, care reuneşte 19 ONG-uri rome.
"Este un mesaj naţionalist extrem, ce a fost conceput şi promovat de către o organizaţie nazistă din SUA, "The Order", susţine asociaţia, făcând referire mai ales la cifra 14, care, potrivit lor, este simbol conceput de nazistul David Lane.
Analiza CNA contrazice acuzele formulate de reprezentanţii romilor.
"E o prostie: sunt alb şi sunt mândru şi respect mândria negrilor de a fi negri, care e problema?", a spus membrul CNA Mihai Mălaimare.
În completare, vicepreşedintele Consiliului, Ioan Onisei a spus că singura meteahnă a înscrisului de pe tricou este aceea că mesajul transmis este doar „imposibil de descifrat” şi nicidecum vreo formă de incitare la ură rasială, astfel că propunerea ACRR a fost respinsă cu opt voturi „pentru”.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: