Evenimentul Zilei > Actualitate > Nu am știut că suntem în pericol în fiecare secundă. Ne-au ascuns! Alertă națională
Nu am știut că suntem în pericol în fiecare secundă. Ne-au ascuns! Alertă națională

Nu am știut că suntem în pericol în fiecare secundă. Ne-au ascuns! Alertă națională

Sănătatea noastră, a tuturor, a fost pusă în pericol în fiecare secundă. Fără ca cineva să ne spună asta. Până acum. Aproape jumătate dintre măștile de protecție sanitară comercializate pe piața din România nu protejează împotriva infectării cu noul coronavirus.

Ministrul Economiei, Virgil Popescu a declarat că jumătate dintre măștile de protecție sanitară care se vând pe piață nu protejează împotriva noului coronavirus. Ministrul a precizat că, în urma controalelor făcute de inspectorii ANPC la comercianții de măști s-au descoperit numeroase nereguli.

În aceste condiții, a precizat Virgil Popescu, Ministerul Economiei va emite un ordin prin care comercianții să fie obligați să precizeze acest lucru în cazul produselor neconforme.

„Sunt dezamăgit de calitatea măştilor de protecţie aflate pe piaţă în acest moment. Dacă vă spun că jumătate din măştile care se găsesc la comercializare, în momentul de faţă, în reţelele de distribuţie – hypermarketuri, farmacii, depozite, la importatori – nu respectă, adică nu ne protejează, aţi zice că exagerez, dar asta este realitatea. Vreau să dau un mesaj foarte clar că acest lucru trebuie să înceteze. Nu putem să acceptăm să fie puse la comercializare măşti care nu protejează populaţia”, a declarat ministrul Virgil Popescu.

Ministrul a declarant că inspectorii ANPC au dat amenzi în valoare totală de 18 milioane de lei unor comercianţi care aveau la raft astfel de măşti sanitare neconforme. În acest context, Virgil Popescu i-a sfătuit pe oameni să cumpere produse de origine românească, care sunt conforme cu normele de protecție sanitară.

„Toate măştile neconforme sunt măşti din import. Vreau să le spun românilor că avem peste 16 companii care produc măşti în România, care pot asigura întregul necesar de consum al României şi îi sfătuiesc să caute produse româneşti, pentru că sunt acreditate, sunt verificate şi sunt cele mai bune de pe piaţă. Vom emite un ordin care să spună clar că aceste măşti nu asigură protecţie împotriva Covid, ca oamenii să ştie când cumpără că, dacă acel produs este pe raft şi i se spune mască, el nu este o mască care protejează”, a completat Virgil Popescu.

Alertă pentru măști neconforme

România a emis, prin sistemul RAPEX, patru alerte de măşti neconforme aflate pe piaţă, provenite din China, care poartă marcajul CE, a anunţat Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

„Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor anunţă că încă 4 notificări ale României, în ceea ce priveşte alerte de măşti neconforme de pe piaţă, au fost preluate de Sistemul de alertă rapidă pentru produse nealimentare al Uniunii Europene – RAPEX”, se arată într-un comunicat de presă al ANPC.

Potrivit alertelor transmise de România, produsele poartă marcajul CE, dar nu sunt certificate ca echipament de protecţie de către un organism relevant astfel că este posibil ca acestea să nu îndeplinească cerinţele de sănătate şi siguranţă. Drept urmare, autorităţile recomandă retragerea produselor de pe piaţă.