Un studiu danez extins arată că nu există nici o dovadă că purtarea măștii reduce semnificativ riscul de infectare cu virusul care produce COVID-19.
Testarea aleatorie nu a dezvăluit nici o diferență statistică semnificativă între ratele de infectare cu coronavirus ale purtătorilor de mască și ale celor care nu au purtat mască.
În realitate, arată studiul, folosirea unei măști poate mări probabilitatea de infectare.
În timp ce purtarea măștii a fost propovăduită de oficialii din sănătate din toată lumea, ca protecție pentru COVID-19 cercetătorii danezi au descoperit că nu există diferențe semnificative din punct de vedere statistic între purtarea sau nu a măștii pentru a împiedica infectarea cu SARS-CoV-2.
„În a treia analiză post hoc, care a examinat constelațiile de caracteristici ale pacienților, nu am descoperit un subgrup la care măștile au fost eficiente la niveluri convenționale de semnificație statistică”, arată autorii cercetării.
Singura cercetare autentică
Testul controlat aleatoriu, care este considerat drept conceptul „de referință” pentru cercetarea științifică, a avut un eșantion de peste 6000 de persoane.
Majoritatea studiilor efectuate până acum pe diverse tipuri de măști privind gradul de protecție împotriva coronavirușilor, nu au fost avut teste controlate aleatoriu, nici nu au fost realizate țintit pe SARS-CoV-2.
Studiul clinic realizat de echipa de cercetători danezi a fost realizat din aprilie până în iunie, în Danemarca, o zonă în care masca se poartă doar ocazional, guvernul recomandând doar distanțare socială și spălare frecventă pe mâini.
Aproximativ jumătate din cei 6.024 participanți – dintre care 4.862 au încheiat studiul - au fost desemnați aleatoriu să poarte măști chirurgicale „în afara casei, când se aflau împreună cu alte persoane”, în timp ce jumătatea cealaltă a continuat să iasă în public fără mască.
Diferență nesemnificativă statistic
După o lună, 42 dintre purtătorii de mască din cadrul studiului (1,8%) au fost infectați cu coronavirusul, în timp ce 53 dintre cei care nu au purtat mască (2,1%) au fost infectați.
Statistic, aceasta nu este o diferență semnificativă între cele două grupuri, ceea ce sugerează că diferențele de infectare au fost rezultatul hazardului, afirmă cercetătorii danezi.
Dr. Christine Laine, redactor șef al Annals of Internal Medicine, publicația în care studiul a fost publicat, a declarat pentru New York Times că cercetarea arată că măștile „nu sunt o soluție miraculoasă”.
În articol, Laine și alți editori au apărat decizia revistei de a publica studiul, în ciuda criticilor.
„Mai iresponsabil ar fi fost să nu publicăm rezultatele unei cercetări atât de atent concepute, doar pentru că descoperirile nu erau atât de favorabile precum le dorea cineva”, a scris dr. Christine Laine.