Măștile de protecție, noile deșeuri periculoase de pe plajele litoralului

Măștile de protecție, noile deșeuri periculoase  de pe plajele litoralului

Raportul de monitorizare a plajelor, efectuat de Organizația Mare Nostrum, indică o scădere a cantității de deșeuri față de toamnă trecută, însă pe lista gunoaielor adunate de pe întinderile de nisip au apărut măștile de protecție, voluntarii de mediu atenționând că acestea se degradează în 450 de ani.

Scăderea cantităților de deșeuri de pe porțiunile de plaje monitorizate, în luna octombrie,  de ONG Mare Nostrum, are la bază, cel mai probabil, măsurile restrictive impuse ca urmare a pandemiei COVID-19. Au fost monitorizate nouă  sectoare de plajă, cu unul mai mult decât în sesiunile anterioare. Noul sector introdus este Edighiol, o plajă sălbatică situată în Rezervația Biosferei Delta Dunării, Grindul Chituc.

Numărul total de elemente identificate pe porțiunile de plajă monitorizate este de 21.300 deșeuri, cu 12.000 mai puțin față de sesiunea similară, din septembrie anul trecut.

”Nu cred că putem vorbi de faptul că am fost ceva mai responsabili în acest an și de aceea avem un număr mai scăzut de elemente. Cred că măsurile restrictive emise de-a lungul acestui an sunt cele care au ajutat, de fapt, ca plajele să fie mai curate. Pe de altă parte, trebuie să menționăm și faptul că în acest sezon estival, pe anumite sectoare au intervenit și administratorii de plajă, iar reprezentanții ABADL au curățat și ridicat nisipul”, spune Angelica Paiu, coordonator activitate.

De asemenea, în această sesiune au fost înregistrate de trei  ori mai multe deșeuri față de sesiunea din mai 2020.

Ne puteți urmări și pe Google News