În această perioadă, primele 10 ţări emitente de spam au diseminat 55% din mesajele nedorite aflate în circulaţie. Dacă în trimestrul al doilea România se situa pe locul 8, în intervalul iulie-septembrie, a urcat pe locul 5 la nivel mondial. 3 ţări din Europa de Est sunt situate în primele 5 ţări, iar Marea Britanie a ieşit din top 10. La celălalt capăt, al statelor care au de suferit de pe urmă spamurilor se află Taiwan, urmată de Rusia, Brazilia, Argentina, Polonia şi Spania.
Conform datelor furnizate de Panda Labs, modul tradiţional de infectare a calculatoarelor, prin e-mail, a scăzut în favoarea unor metode mai moderne. Una din metodele care a câştigat este utilizarea reţelelor sociale cum ar fi atacurile clickjacking folosind butonul "Like" din Facebook, pagini Web false poziţionate în topul afişărilor motoarelor de căutare (BlackHat SEO), exploatarea vulnerabilităţilor „zero-day”. Tot la acest capitol nici, noul sistem de operare, Android nu a scăpat de atacurile malware.
„Situaţia în ceea ce priveşte spamul nu s-a îmbunătăţit. Spammerii se află permament în căutarea de noi cai prin care mesajele lor să atingă cât mai mulţi utilizatori, iar, pe măsură ce soluţiile de securitate le contracarează, sunt inventate noi tehnici”, se mai arată în comunicatul celor de la Panda Labs.
Metodele de distribuire a spamului s-au perfecţionat, la acest moment spamul fiind trimis chiar prin fişiere mp3, mai spun specialiştii IT.
95% din mesajele email aflate în cirulaţie sunt catalogate ca spam. Multe din aceste mesaje sunt trimise de botneţi (acele calculatoare controlate de hackeri), bineînţeles, fără ştirea utilizatorilor acestor calculatoare.