Evenimentul Zilei > Actualitate > România nu s-a învățat minte! O nouă tragedie ca cea din Constanța se poate întâmpla. Ce legătură are lipsa de căldură din spitale
România nu s-a învățat minte! O nouă tragedie ca cea din Constanța se poate întâmpla. Ce legătură are lipsa de căldură din spitale

România nu s-a învățat minte! O nouă tragedie ca cea din Constanța se poate întâmpla. Ce legătură are lipsa de căldură din spitale

Subprefectul de Timiş, Ovidiu Drăgănescu,a declarat că încălzirea pe curent din spitale poate duce oricând la o altă tragedie asemănătoare cu cea din Constanța. Energia electrică este singura soluție după ce spitalele s-au plâns din cauza lipsei de căldură.

Încălzirea pe curent poate duce la supraîncărcare, iar istoria se poate repeta. Spitalele sunt predispuse din nou la tragedii precum Constanța sau Piatra Neamț. Guvernul nu poate să ofere sume de bani din fondul de rezervă al Executivului spitalelor, momentan.

„Azi Delgaz Grid a început operaţiunea de deconectare a celor 8 locuri de consum aparţinând companiei locale de termoficare Colterm S.A. E-ON nu mai livrează gaz pentru că nu s-au plătit facturile, iar Primăria Timişoara nu a reuşit să convingă un alt furnizor de ultimă instanţă să preia rolul E-ON. Nimeni nu mai vrea să vândă gaz Coltermului, poate şi fiindcă va intra în insolvenţă. Directorul Colterm m-a informat că până dimineaţă sistemul de încălzire va rămâne într-o uşoară inerţie şi caloriferele vor mai fi calde”, a scris subprefectul Ovidiu Drăgănescu pe pagina să de Facebook.

Încălzirea electrica, singura soluție

Subprefectul a declarat că încearcă să facă demersuri pentru a ajuta spitalele și pentru a trece pe încălzire electrică.

„Am convocat o întâlnire online cu managerii de spitale şi am aflat că deja s-au răcit circuitele de încălzire. Din toate unităţile spitaliceşti cu multe secţii aflate în diverse clădiri, doar Spitalul V. Babeş şi Spitalul modular militar de la fostul Stadion C.F.R dispun de căldură în regim propriu. O situaţie gravisimă în contextul pandemiei de Covid19, dar şi pentru toţi pacienţii ce ies din operaţii sau sunt la secţiile AȚI. Singurele alternative sunt aproape inaplicabile: încălzire pe curent, ceea ce poate duce la supraîncărcare şi accidente şi tragedii că la Piatra-Neamţ, Bucureşti sau Constanţa, ori cu ajutorul instalaţiilor de climă, dar la temperaturi negative ele se pot bloca de la îngheţarea apei eliminate. Mai mult, dacă spitalele nu mai dispun de apă caldă menajeră, atunci ele ar putea pierde autorizaţia de funcţionare!”, a atras atenţia acesta, potrivit stirileprotv.ro

sursă: Antena 3

Soluția încă nu a fost găsită, iar problema lipsei de căldură se face simțită în mai multe instituții : școli, grădinițe.

„Am căutat soluţii la ministerul Energiei şi la guvern, dar un ajutor imediat din rezerva de stat nu poate fi aprobat decât prin ordonanţă de guvern, ceea ce este imposibil acum deoarece un guvern demis nu poate adopta, constituţional, un asemenea act. Caut în continuare o soluţie care să ajute Colterm să repornească alimentarea cu agent termic a Timişoarei”, a mai scris Drăgănescu.