România lui Traian Băsescu are opt judeţe

România lui Traian Băsescu are opt judeţe

Reorganizarea administrativă susţinută de şeful statului are adversari chiar în interiorul coaliţiei de guvernământ, e vorba de UDMR care pledează pentru împărţirea în 12-14 judeţe.

Sute de birocraţi care fac viaţa amară românilor, clanurile veşnice, transpartinice care se rotesc la conducerea judeţelor şi care servesc aceeaşi clientelă. Acestea sunt câteva din motivele invocate de preşedintele Traian Băsescu în pledoaria sa pentru reorganizarea administrativă a României.

În opinia şefului statului, expimată ieri în şedinţa de guvern, din cele 41 de judeţe ar trebui făcute opt. Ele are trebui să corespundă grupajelor reprezentate actualmente de cele opt regiuni de dezvoltare europeneană. Una din principalele probleme este că viziunea preşedintelui, susţinută şi de PDL, nu este sprijinită de UDMR, formaţiune din coaliţia guvernamentală. Maghiarii s-au pronunţat pentru o Românie împărţită în 12-14 judeţe.

"Avem 41 de inspectorate de poliţie, în loc să avem şapte sau opt, avem 41 de direcţii agricole, 41 de direcţii sanitare, 41 de direcţii de finanţe publice, bine încărcate. Tot din 41 în 41 numărăm sutele de birocraţi care fac amară viaţa populaţiei şi a primarilor. S-au creat nişte familii veşnice, interpartinice, se schimbă, se rotesc, clienţii rămân aceiaşi", le-a spus Traian Băsescu ieri miniştrilor în şedinţa de guvern.

Obiectivele reorganizării

Preşedintele a explicat că scopul reorganizării administrative: debirocratizarea, defiinţarea clientelei de la nivel local dar şi eficientizarea absorbţiei fondurilor europene. "Nu se poate privi la o dezvoltare raţională a României cu unităţi administrative atât de mici. Modul cum se utilizează bani europeni pe proiecte foarte mici în interiorul unui judeţ nu este nimic altceva decât ineficienţa utilizării banilor europeni", a spus Traian Băsescu.

"Ştiu sensibilitatea partidelor politice. Tuturor partidelor li se pare ca a avea preşedinte de CJ înseamnă a stăpâni judeţul. Cred că a venit momentul să ne ridicăm deasupra intereselor de partid", a argumentat preşedintele.

În timp ce premierul Emil Boc şi liderii PDL susţin organizarea administrativ teritorială a României în opt regiuni, fără consilii judeţene şi cu prefecturi "întărite", UDMR propune comasarea celor 42 de judeţe în 16 regiuni de dezoltare, adică alipirea a câte două judeţe la un al treilea judeţ.

Cert este că, premierul Emil Boc le-a explicat parlamentariilor PDL luni, după ce duminică s-a întânilt cu liderii democrat liberali, că se ia în calcul comasarea a câte cinci judeţe şi formarea a opt regiuni de dezvoltare.

Adică, creearea de structuri gigant care să înglobeze câte 3-4 milioane de locuitori şi a căror autoritate să fie exercitată direct asupra comunelor, oraşelor şi municipiilor.

OPOZIŢIE

UDMR are propria viziune despre reîmpărţirea României

Nici vot pozitiv în plenul legislativului, nici asumarea răspunderii guvernului. UDMR nu ia în calcul sub nici o formă susţinerea unui proiect de reorganizare administrativ-teritorială, cât timp nu se renunţă la ideea diluării reprezentativităţii comunităţii maghiare într-un superjudeţ şi nu se ţine seama de realităţile istorice, economice, avertizează deputatul Marton Arpad.

“UDMR nu va fi de acord cu niciun proiect de lege care ar duce de fapt la diluarea celor trei judeţe unde majoritară este populaţia maghiară. Dacă cele opt judeţe ar deveni realitate, comunitatea maghiară ar ajunge să reprezinte sub 30% din locuitorii unei astfel de unităţi administrative. Un astfel de proiect ar goli de conţinut şi statutul minorităţilor. Nu şi-ar mai avea rostul. Dacă s-ar regândi regiunile într-o formă care să ţină seama de realităţile curente, în conformitate cu prevederile Regulamentului European atunci se poate discuta, dar numai pe această bază. Şi în raportul privind revizuirea Constituţiei solicitat de domnul preşedinte Băsescu se vehicula acolo reorganizarea pe 10-12 regiuni" ne-a declarat parlamentarul UDMR. (Marius Vulpe)

AVERTISMENT

Miniştrii care nu au început proiecte de investiţii vor plăti cu funcţia Florin Ciornei

Miniştrii care nu au dezvoltat proiecte de investiţii, inclusiv cele care au presupus cheltuirea fondurilor europene, riscă să-şi piardă scaunele. Acesta este avertismentul dur dat de preşedintele Traian Băsescu membrilor cabinetului Boc. Şeful statului a fost ieri la şedinţa de guvern şi le-a spus miniştrilor că la 30 iunie se va trage linie.

"Urmăresc evoluţia banilor alocaţi pentru investiţii. Domnilor miniştri, vreau să ne înţelegem foarte bine: este măsura capacităţii dumneavoastră. Anul acesta nu puteţi spune că nu am putut face investiţii că mi-a pus banii în trimestrul patru, când tocmai venea zăpada. Aţi avut banii din ianuarie. Modul cum se realizează investiţiile cred eu că ar trebui să fie principalul reper de a considera că poţi face parte dintr-un Guvern, pentru că banii pe care nu-i cheltuiţi sunt bani care n-au creat locuri de muncă şi discutăm de o perioadă de criză economică", le-a spus Traian Băsescu.

Preşedintele a subliniat că nu va accepta nicio scuză de la cei care au avut "lipsa de inspiraţie" după 30 iunie şi ar trebui să se gândească să plece din guvern.

"Am discutat cu Finanţele înainte să vin la dumneavoastră. Niciun ministru nu va avea vreun blocaj în utilizarea sumei alocate. Nu discutăm de miniştri noi, sunteţi deja un cabinet rodat, nu aveţi nicio justificare să spuneţi: nu am putut să cheltuiesc bani. Niciuna! Doar dacă nu aţi stat cu ochii, cu atenţia, cu efortul principal pe structurile din ministerele dvs care trebuiau să aprobe proiectele, să dea drumul la bani. Dacă aţi avut această lipsă de inspiraţie, va trebui, după 30 iunie, când se trage linia şi vedem cum am realizat investiţiile pe semestrul unu, să vă gândiţi dacă mai puteţi face parte din Cabinet. Eu sper să nu fim în situaţia asta, deşi execuţia nu este bună în momentul de faţă. Discutăm foarte deschis" a conchis Traian Băsescu.

Ministerul mediului, restant la absorbţia banilor europeni

Recent, preşedintele s-a declarat nemulţumit de modul în care unele ministere au absorbit fondurile europene. Aici a nominalizat ministerul Mediului, con dus de Laszlo Borbely. Preşedintele a dat şi două exemple, ministerele campioane la absorbţia fondurilor europene.

"Sunt două ministere care sunt campioane acum, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi Ministerul Muncii. Sper să vină un al treilea minister campion, să spunem, Ministerul Transporturilor, care a terminat un număr mare de licitaţii şi începe să plătească avansurile", declara Traian Băsescu pe 26 mai la o emisiune la radioul public.

Ne puteți urmări și pe Google News