Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > ROMÂNIA LUI CRISTOIU: Victor Ponta i-a zis lui C. P. Tăriceanu că-i dă un post în Guvern numai dacă-i face rost de ceva trădători
ROMÂNIA LUI CRISTOIU: Victor Ponta i-a zis lui C. P. Tăriceanu că-i dă un post în Guvern numai dacă-i face rost de ceva trădători

ROMÂNIA LUI CRISTOIU: Victor Ponta i-a zis lui C. P. Tăriceanu că-i dă un post în Guvern numai dacă-i face rost de ceva trădători

Halucinantului moment de la Palatul Victoria în care am putut vedea un personaj de talia lui Călin Popescu Tăriceanu – 62 de ani, om însurat, întemeietor de partid anti-FSN în 1990, ministru, premier, preşedinte de partid, liberal din tată-n fiu – cerînd unui ţîşti- bîşti precum Victor Ponta o audienţă, acordată de nepoţelul lui Ion Iliescu şi băiatul din flori al lui Adrian Năstase cu bunăvoinţa cu care Papa Francisc acordă audienţă unui pelerin venit din Ecuador, am scris în mai multe rînduri pe cristoiublog.ro.

Enoriaşii Bisericii Adorării lui Băsescu s-au grăbit să vadă, cot la cot cu propagandişti USD, prefacerea mea peste noapte din ateu politic în enoriaş al Bisericii Adorarea lui Crin Antonescu. Chibiţii lui Traian Băsescu şi ai lui Victor Ponta n-au înţeles nimic din poziţia mea, mai degrabă de om decît de analist politic, în chestiunea comportamentului scandalos, indecent al lui Călin Popescu Tăriceanu.
Scriam la un moment dat pe cristoiublog.ro: „Stupefiat, repet, nu de revolta împotriva PNL, nu de descoperirea că USL, pentru care Călin Popescu Tăriceanu s-a certat pe vremuri cu Crin Antonescu, ci de asumarea unei posturi de chelner care nu şi-a plătit ratele la bancă, am încercat, în postările de ieri, să dibui ce s-a întîmplat la Palatul Victoria“. Aşadar, în rătăcirea radio-televizată a lui Călin Popescu Tăriceanu n-am denunţat nici poziţia critică faţă de Crin Antonescu, nici iniţiativa unei Conferinţe de presă care să explice votul din Delegaţia Permanentă, nici măcar anunţul înfiinţării unui nou Partid Liberal (Partidul Reformator Liberal), colorat pitoresc de fantasmagoria candidaturii la prezidenţiale din partea PSD. La toate acestea, Călin Popescu Tăriceanu era îndreptăţit. Fireşte, plecarea din PNL pentru a înfiinţa un alt partid trebuia să aibă loc mai demult, cînd Crin Antonescu a vîrît PNL în concubinajul dezastruos cu PSD, decizie împotriva căruia Călin Popescu Tăriceanu, şef informal de grupare, a protestat vehement. Una e să pleci dintr-un partid care tocmai a fost proţăpit la ciolan şi alta e să pleci din acelaşi partid cînd partidul a trecut în Opoziţie.
Din punct de vedere financiar e un dezastru. Din punct de vedere moral, e însă o glorie. Mie însă mi s-a părut de neconceput gestul lui Călin Popescu Tăriceanu de a se tîrî pînă la Palatul Victoria, într-o audienţă cerșită lui Victor Ponta, pentru a-și oferi serviciile în schimbul unei firimituri guvernamentale. Oribilă, rănind sensibilitatea, ploconirea fostului premier la papucii de Sultan ai lui Victor Ponta mi s-a părut una dintre secvenţele postdecembriste cumplite, menite a convinge pe toţi oamenii de bun-simţ că politica e o hazna pe lîngă care e bine nici să nu treci, pentru că riști să se ia putoarea de tine. Oricît ar părea de ciudat mie mi s-a părut la fel de oribilă şi reacţia lui Victor Ponta la această indecentă autoumilire a unui personaj simbol al politicii postdecembriste. Sfredelitorii sufletului omenesc vor găsi – sînt sigur – explicaţii pentru întîmplările traversate miercuri, 27 februarie 2014, de Călin Popescu Tăriceanu. Poate că fostul premier a ajuns la ananghie cu banii şi, obişnuit să trăiască pe picior mare, e gata la orice pentru a obţine ceva parale. Poate că mişcarea – prin care adversarul său Crin Antonescu i-a luat orice speranţă de a mai face ceva – l-a tulburat atît de tare încît şi-a pierdut minima luciditate. Poate că era obosit, ca să nu spu, drogat. Victor Ponta, căruia nu-i putem presupune aceste rătăciri ale personalităţii, avea datoria, fie şi ca om tînăr, bine educat, să refuze această întîlnire. Sînt în istoria literaturii ruse scene în care cîte o doamnă din înalta societate e gata să se dea primului întîlnit în cale, din motive de beţie. Domnii din această literatură nu profită de momentul de rătăcire. Cavaleri, o conduc acasă şi-i sărută mîna la despărţire. Sînt momente cînd un nobil scăpătat pentru a obţine o bucată de pîine, e gata să pupe mîna unui negustor. Dacă negustorul e bine educat, refuză un asemenea gest, care-l umilește și pe el. Victor Ponta nu numai că nu l-a refuzat, dar mai mult a accentuat momentul jenant în care s-a aşezat Călin Popescu Tăriceanu.
Seara, la Antena 3, Victor Ponta nu numai că n-a încercat să fie boier cu boierul scăpătat Călin Popescu Tăriceanu, dar, mai mult, a anunţat că-i dă ceva prin guvern, dacă-i aduce un grup de trădători: „Realizator: Domnul Călin Popescu-Tăriceanu a vorbit despre faptul că va înfiinţa un partid care se va numi Partidul Reformat Liberal, din ceea ce reţin – sper că nu am – reformat sau reformator liberal – sper că n-am greşit. În condiţiile în care cum deja se intuieşte, ar putea să rupă o parte din PNL, mare, mică, nu ştiu, aţi lua în calcul ca pentru aceşti liberali şi pentru cei care fac parte din această formaţiune să le oferiţi posturi guvernamentale? Victor Ponta: Categoric da. În sensul în care dacă există un grup semnificativ de parlamentari care au fost alături de noi până aseară, nu? ” Ştim acum ce s-a întîmplat la întîlnirea audienţa acordată de Victor Ponta pe post de Papa Francisc lui Călin Popescu Tăriceanu, pe post de pelerin.
Călin Popescu Tăriceanu i-a cerşit un post în viitorul Guvern. Victor Ponta i-a răspuns că-i dă numai dacă reuşeşte să facă rost de nişte trădători care să-i sigure rămînerea în fruntea Guvernului. Crin Antonescu s-a rupt cu huiet de Victor Ponta. Aşa îl va fi tratat Victor Ponta şi pe el? Sau, ciocoiaş PSD-ist cum e, Victor Ponta s-a pisicit pe lîngă Crin Antonescu pînă l-a văzut în fotoliu. După care a început să-l hămăie.
Citeşte şi:

 • ROMÂNIA LUI CRISTOIU: Prin unul dintre acele evenimente zise în Istoria poporului român drept expresia norocului chior, democrația din România fost salvată!
 • ROMÂNIA LUI CRISTOIU: Ultima Cuvîntare a lui Victor Ponta pe post de Nicolae Ceaușescu al USL
 • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. USL – o Coaliție Măreață a cărei soartă stă într-un fleac: acceptarea lui Iohannis de către Victor Ponta
 • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Descinși la București din feudele lor, baronii PSD au încuviințat ruperea USL
 • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Victor Ponta o apără pe Mariana Cîmpeanu din PNL ca pe un penal din PSD
 • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Să nu ne smiorcăim cu Crin Antonescu!
 • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Cum vrea să stea pe sîrmă Crin Antonescu fie și în patru labe
 • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. PNL abia aşteaptă să fie călcat în picioare de PSD!
 • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Cum a eșuat Traian Băsescu în încercarea de a redeveni Președintele României
 • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Dacă USL va supraviețui Crizei, PSD și PNL vor folosi guvernarea pentru a se cotonogi reciproc
 • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Numai în Opoziție Crin Antonescu ar fi credibil în apărarea statului de drept
 • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. USL nu s-a rupt! Doar s-a crăpat și mai tare!
 • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Liderii PSD au dreptate în cazul Iohannis
 • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Klaus Iohannis- sula înfiptă de Crin Antonescu în coasta lui Victor Ponta?