România ar putea să nu accepte condiţiile FMI

România ar putea să nu accepte condiţiile FMI

Afirmaţia a fost făcută de economistul-şef al BNR, Valentin Lazea, care a declarat azi că există posibilitatea ca România să nu accepte condiţiile impuse de FMI la încheierea acordului.

Lazea a precizat că, dacă condiţiile vor fi prea dure, există posibilitatea ca România să nu semneze un acord de împrumut nici cu FMI, dar nici cu Comisia Europeană, arătând că cele două instituţii s-au angajat să negocieze împreună o posibilă finanţare cu autorităţile române.

Împrumutul protejează rezerva valutară De asemenea, reprezentantul BNR a mai spus că un eventual împrumut de la FMI va avea rolul de a proteja rezerva valutară a României şi de a trimite un semnal clar de încurajare pentru investitorii străini.

Lazea a mai spus că un eventual împrumut de la fond ar fi necesar şi pentru o potenţială scădere a rezervelor valutare, când reducerea ratei rezervei minime obligatorii va fi posibilă, în condiţiile întăririi politicii fiscale.

Finanţarea sectorului privat

Economistul BNR a precizat că principala problemă de finanţare este în sectorul privat, iar un eventual împrumut de la FMI ar fi acordat pentru acoperirea deficitului extern şi, "în niciun caz" pentru deficitul bugetar.

Pe de altă parte, Lazea a menţionat că România va accesa un pachet de împrumut de la mai multe instituţii internaţionale, care includ FMI, BERD, Banca Mondială şi Comisia Europeană, care va fi probabil pe o perioadă de doi ani.

El a mai arătat că încă nu s-a luat o decizie dacă banii de la Comisia Europeană vor trebui utilizaţi pentru proiecte de investiţii sau numai pentru balanţa externă.

Ratingul de ţară nu ar trebui luat în considerare

Acesta a mai spus că scăderea ratingului României nu ar trebui să fie luat în considerare în negocierile dintre autorităţile române şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) pentru semnarea unui acord.

"Pentru un investitor sofisticat, ca Fondul Monetar Internaţional, nu ar trebui să conteze faptul că România este sub pragul de investment grade. Elementele macroeconomice arată faptul că acest prag este nemeritat comparativ cu alte ţări", a spus Lazea.

Agenţia de rating Fitch a redus, în noiembrie 2008, ratingul acordat României pentru credite pe termen lung în valută cu două trepte, la "BB plus", cu perspectivă negativă.

De asemenea, instituţia a revizuit în scădere ratingul României pentru datoriile pe termen lung în monedă locală, de la "BBB plus" la "BBB minus", cu perspectivă negativă. Agenţia a redus şi calificativul acordat României pentru datoriile în valută pe termen scurt, de la "F3" la "B", şi plafonul de ţară de la "A minus" la "BBB", potrivit Mediafax.

ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 13:00

CITIŢI ŞI: România se împrumută. Ce face cu banii

Ne puteți urmări și pe Google News