Rolling Stones, fabrica de facut bani

Rolling Stones, fabrica de facut bani

Veteranii rock, pe primul loc in topul celor mai bine platiti artisti ai lumii.

Cu 88 de milioane de dolari in cont, veteranii de la The Rolling Stones sunt artistii care au castigat cel mai mult in perioada iunie 2006-iunie 2007, potrivit topului anual al celor mai bine platiti muzicieni, realizat de revista „Forbes”.

In acest top predomina numele „cu vechime” ca Madonna, Elton John, Bon Jovi si U2. 

Cu o singura exceptie - Jay-Z, aflat pe pozitia a doua, cu 83 de milioane de dolari, prima jumatate a clasamentului este dominata de cantaretii a caror cariera se intinde pe cateva decenii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astfel, pe locul al treilea se afla Madonna (72 de milioane de dolari), urmata de Bon Jovi (67 de milioane de dolari) si Elton John (53 de milioane de dolari).

Pozitia a sasea a clasamentului este ocupata de Celine Dion (45 de milioane de dolari), iar locurile 7 si 8 le revin mai tinerilor Tim McGraw (37 de milioane de dolari), respectiv 50 Cent (33 de milioane de dolari).

Trupa U2 (30 de milioane de dolari) s-a situat doar pe pozitia a noua, iar topul este incheiat de Sean (Diddy) Combs (23 de milioane de dolari).

Turneele, cea mai importanta sursa de venituri

Intr-o perioada in care intreaga industrie muzicala se lupta cu pirateria, vanzarile de albume au scazut considerabil, si, chiar daca pentru marii artisti ai lumii constituie inca o sursa importanta de venit, ei mizeaza pe alte afaceri.

Zecile de milioane de dolari incasate in ultimul an provin in mare parte din turnee si, uneori, din afaceri colaterale (linii de imbracaminte, lanturi de baruri) ca in cazul mai tinerilor Jay-Z si 50 Cent, si ei inclusi in Top 10 al celor mai bine platiti muzicieni din lume.

Potrivit „Forbes”, trei dintre veteranii din acest clasament isi permit sa aiba preturi destul de mari la bilete si totusi sa umple stadioane intregi.

Astfel, pretul mediu al unui bilet pentru un concert din turneul „A Bigger Bang” sustinut de Rolling Stones a costat 136 de dolari, cei care au dorit sa o vada pe Madonna in „Confessions Tour” au platit aproximativ  183 de dolari, iar un bilet la show-ul pe care Celine Dion il tine de ani buni la Caesar’s Palace in Las Vegas costa, in medie, 135 de dolari.

O alta sursa importanta de venituri o constituie asocierea numelui artistului cu diverse produse, cum ar fi hainele, bijuteriile si cosmeticele.

„Cand esti un superstar, sunt tot felul de astfel de afaceri micute de unde vin banii. Fanii cumpara, se-aduna dintr-o parte 50.000 de dolari, din alta inca 50.000 si, inainte sa te dumiresti, ai castigat niste bani buni”, explica Chris Castle, un avocat din Los Angeles.

RECORDURI

Un turneu rentabil

„A Bigger Bang”, turneul pe care Rolling Stones l-a lansat in august 2005, a fost declarat, in fiecare an, cel mai profitabil turneu al tuturor timpurilor.

Daca, pana anul trecut, „A Bigger Bang” adunase 470 de milioane de dolari (dintre care 138,5 milioane dolari numai in 2006), suma totala s-a rotunjit dupa finalizarea celul de-al doilea segment european. Specialistii estimau ca, la final, trupa va incasa in total peste 500 de milioane de dolari numai din vanzarea de bilete.