Evenimentul Zilei > Actualitate > Rețeta SECRETĂ a rușilor. Supa care combate mahmureala
Rețeta SECRETĂ a rușilor. Supa care combate mahmureala

Rețeta SECRETĂ a rușilor. Supa care combate mahmureala

Sărbătorile însemană întotdeauana excese, de mâncare și băutură, iar ”maeștrii” exceselor ne învață cum să ne dregem, simplu. ”Rețeta de a doua zi” am reluat-o de la ruși, și e extrem de eficientă în cazul preaplinului după chermeze cumâncăruri grase stropite din belșug cu alcool. O reţetă tradiţională de ciorbă face minuni.

„Solyanka (sau Solianka) este recomandarea numărul unu a ruşilor când e vorba de a drege efectele unei nopţi petrecute á la rousse”, scrie Emanuel Ciocu pe cevabun.ro. Unele izvoare susţin că originea ciorbei Solyanka Sbornaya Mysnaya (pe numele  ei întreg) ar fi în Ucraina secolului XVII, altele, sondează compoziţia ei complexă şi identifică în ea resturile platourilor de aperitive din noaptea petrecerii. Ceea ce contează, este efectul ciorbei. „Această supă densă, sărată (numele ei înseamnă sare), dulce şi acrișoară, reuneşte în egală măsură ingredientele necesare unui cocktail anti-mahmureală, care, culmea norocului, coincid cu resturile din ziua petrecerii, de la feluri principale, la murături şi decoruri: carne fiartă sau friptă, cârnaţi, şuncă, ceapă, roşii, castraveţi muraţi, ciuperci, capere, măsline verzi, etc. Din acest motiv este cea mai iubită mâncare de după Revelion”, mai spune Ciocu.

Foarte populară până acum în Rusia, Ucraina şi Germania supa e apreciată de „cunoscători”.

Pentru o ciorbă de opt porţii se lucrează cam 30 de minute.

Două cepe medii se taie împreună cu cinci castraveţi muraţi, şase cremvuşti şi 150 de grame de şuncă, pastramă sau muşchi ţigănesc. Toate se pun toate într-o oală cu două linguri de ulei, se rumesnesc un minut, apoi se adaugă o lingură de făină, trei linguri de pastă de tomate şi se ”stinge” totul cu doi litri de supă de carne. Se mai adaugă patru roşii proaspete tăiate, o cană de măsline verzi şi o lingură de capere zdrobite. Supa trebuie să fiarbă 10 minute, ca să se lege. Apoi se adaugă în ea trei lămâi tăiate cuburi mari, cu tot cu coajă. Solyanka se serveşte fierbinte, cu o lingură se smântână şi verdeaţă.

 

 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: