Gem de cartofi dulci. O rețetă gata în mai puțin de o oră

Gem de cartofi dulci. O rețetă gata în mai puțin de o oră Rețeta de gem din cartofi dulci. Ai nevoie de puține ingrediente și este gata în mai puțin de o oră. Sursa foto: Dreamstime

Cartofii dulci au devenit populari în ultima perioadă, însă puțini sunt cei care știu că din aceștia poți face gem, perfect pentru clătite sau alte prăjituri. Rețeta este una simplu de făcut, dar și rapidă, obținând preparatul în mai puțin de o oră.

Cartofii dulci au devenit populari și în România. Ei sunt delicioși, însă au și foarte multe beneficii pentru sănătate. Medicii nutriționiști recomandă ca aceștia să fie incluși în alimentație.

Studii efectuate de cercetători arată că un consum sporit al cartofilor dulci scade riscul de obezitate, diabet și boli cardiovasculare. De asemenea, ei contribuie la sănătatea tenului și oferă un plus de energie.

Cartofii dulci pot fi folosiți pentru diverse preparate sărate, însă îi putem folosi și la desert. Una dintre cele mai simple rețete cu aceste legume este gemul. Ai nevoie de puține ingrediente, iar rețeta este una extrem de simplă, preparatul final fiind gata în mai puțin de o oră.

Ne puteți urmări și pe Google News

Rețeta de gem de cartofi dulci

Ingrediente:

  • 500 g cartofi dulci, curățați și tăiați cuburi mici
  • 250 g zahăr
  • sucul și coaja rasă de la o lămâie
  • 1 baton de vanilie (opțional, pentru aromă)
  • apă.

Mod de preparare:

1. Pune cuburile de cartofi într-o cratiță și acoperă cu apă. Fierbe cartofii până devin moi, aproximativ 15 minute, iar apoi stoarce-i de apă și lasă-i la răcit.

2. Într-o altă cratiță, pune zahărul, sucul de lămâie, coaja rasă și semințele din batonul de vanilie. Amestecă totul bine, iar apoi adaugă cuburile de cartofi.

3. Amestecă ușor pentru a acoperi cartofii cu sirop, iar apoi pune cratița pe foc mic. Lasă gemul să fiarbă, iar ocazional amestecă în el. Gemul va fi gata în maxim 40 de minute. Poți verifica consistența gemului prin picurarea unei picături pe o farfurie rece. Dacă picătura se îngroașă și nu curge, gemul este gata.

4. Lasă gemul să se răcorească, apoi pune-l în borcane sterilizate și închide-le ermetic. Poți păstra dulceața de cartofi într-un loc răcoros și uscat, de preferat în frigider, pentru a o menține proaspătă.

Beneficiile cartofului dulce pentru organism

Beneficiile cartofului dulce pentru organism. Sursa foto: Dreamstime

Beneficiile cartofilor dulci pentru sănătate

Aceste legume cu pulpa portocalie sunt cele mai bogate în beta-caroten. Ele oferă, pe lângă nutrienți, și alte beneficii fiziologice. Sunt surse bogate de compuși fitochimici, cum ar fi carotenoizi, tocoferoli, compuși fenolici, taninuri, flavonoide, saponine și antociani.

Acești compuși prezintă activități antioxidante, cardioprotectoare, antidiabetice, hepatoprotectoare, neuroprotectoare, antiinflamatorii și antimicrobiene, precum și proprietăți de reglare intestinală.

Cartofii dulci sunt benefici și pentru persoanele care suferă de diabet. Potrivit unor studii, pacienții cu diabet de tip 1 care consumă alimente bogate în fibre au un nivel mai scăzut al glucozei în sânge, iar bolnavii de diabet de tip 2 ar putea avea nivele îmbunătățite ale glucozei din sânge, lipidelor și insulinei.

Aceste legume sunt benefice și pentru menținerea tensiunii arterială. Sunt surse bogate în betacaroten, care are un rol protectiv împotriva cancerului de prostată, potrivit unui studiu efectuat la Harvard School of Public Health (departamentul de nutriție).

Cartofii dulci sunt buni pentru digestie, fertilitate, imunitate și ajută la combaterea inflațiilor, potrivit doc.ro.