Dulceața de dovlecei cu limetă, vedeta verii. Rețeta, pas cu pas
- Andreea Vlad
- 20 iulie 2023, 08:59
Dulceața de dovlecei cu limetă sau lămâie este o rețetă simplă, cu ingrediente puține și simple. Modul de preparare este foarte simplu. Iată rețeta explicată pas cu pas, cu toate detaliile necesare unei dulceți de casă reușite.
Dulceața de dovlecei cu limetă sau lămâie este o rețetă simplă, cu ingrediente puține și cu un gust fin. Rețeta necesită ingrediente puține și ieftine, iar modul de preparare este foarte simplu.
Ingrediente dulceață de dovlecei cu limetă sau lămâie
- 750-780 de grame dovlecei, cântăriți după curățare
- 500 de grame de zahăr
- 2 limete sau 1 lămâie mare, cu coaja netratată
- 2 plicuri de zahăr vanilat bourbon
Pregătirea dovleceilor
1. Se spală și se zvântă dovleceii, apoi se curăță de coajă cu un peeler pentru legume.
2. Se scobesc, cu o lingură, de toată partea cu semințe și fibre, de la mijloc.
3. Se taie în cuburi toată pulpa dovleceilor aproximativ egale, cam de 1,5 cm.
4. Se așază un castron pe cântar, apoi se pun toate cuburile de dovlecei în castron și se cântăresc.
5. Se cântăresc, direct peste dovlecei, 500 de grame de zahăr la 700 grame de dovlecei.
6. Se amestecă în castron de câteva ori, să se omogenizeze zahărul cu dovleceii, apoi am înfoliat castronul și l-am lăsat la temperatura bucătăriei, de seara până dimineața.
Fierberea dulceții
Se transferă tot conținutul castronului, trăgând cu o racletă flexibilă, într-o cratiță largă și puțin înaltă. Este recomandată pentru gemuri și dulcețuri, facilitând evaporarea mai rapidă a lichidului. Se adaugă zahărul vanilat bourbon, jumătate de limetă tăiată în felii subțiri și coaja rasă (doar partea verde, de la suprafață), precum și zeama de la restul de limetă.
9. Se pornește plita și se fixează la foc iute (poziția 12, la plita cu inducție). Din momentul în care a dat în clocot, se lasă cratița cu dulceață de dovlecei să fiarbă la foc iute timp de 11 minute.
A doua fierbere
10. Imediat ce se trage dulceața de pe foc, se acoperă cratița cu dulceață fierbinte cu un prosop umed, împăturit în două. Se lasă dulceața în repaos, timp de vreo 2-3 ore.
11. La îndepărtarea prosopului, cuburile de dovlecel trebuie să absoarbă zahărul din sirop și să devină aurii și translucide.
12. Se readuce dulceața la fierbere, tot la foc iute, la temperatura de 105-106°C, la care gemurile, dulcețurile sau jeleurile sunt perfect preparate.
Borcanele și capacele se sterilizează, înainte de îmbutelierea dulceții, scrie Laura Laurențiu pe blogul ei.