Reţeta de zacuscă a lui Radu Anton Roman. E sofisticată, dar destul de ușor de preparat
- Emma Cristescu
- 6 septembrie 2022, 10:53
Regretatul Radu Anton Roman le-a dezvăluit gospodinelor cea mai gustoasă rețetă de zacuscă de vinete. Înainte să moară, el a scris în cartea „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” câteva dintre secretele sale.
Regretatul Radu Anton Roman a dezvăluit reţeta sa specială de zacuscă de vinete în cartea „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”. Bucătarul a explicat care este secretul pentru o gustare specială și ce trebuie să facă gospodinele pentru asta.
Ai nevoie de următoarele ingrediente: trei kilograme de vinete, trei kilograme de gogoșari roșii, trei kilograme de roșii, două kilograme de ceapă, 10 ardei capia, 750 ml de ulei, o căpăţână de usturoi, doi ardei iuţi, sare, piper şi boia după gust.
Vinetele se coc pe plită, se curăţă de coajă şi se scurg.
„Gogoșarii, ardeii și ceapa se grijesc, apoi se toacă și se pun la călit în ulei încins. Se pun la călit și vinetele. Roșiile se curăță de nodul verde și tare, se toacă mărunt și se adaugă la prăjeală. Totul va bolborosi vreme de 1 oră, în vas acoperit, pe foc mic, amestecând des, să nu se prindă. În sfârșit se pune usturoi, sare, piper, se mai lasă să dea în câteva clocote. Se conservă în borcane bine închise. Pentru siguranță, se pun borcanele cu zacuscă într-o cratiță mare, la fiert, încă o jumătate de oră”, a scris Radu Anton Roman în cartea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”.
Secrete pentru o zacuscă de vinete perfectă
Și Chef Joseph Hadad a explicat, pe blogul personal, secretul pentru o zacuscă gustoasă. Bucătarul a subliniat că vinetele nu trebuie să fie ținute niciodată în frigider înainte de a fi gătite deoarece „suferă de degerături, iar miezul devine maro”.
„Vara este o desfătare pentru iubitorii de vinete. Munți din acestea se înălță pe tarabele din piețe, iar prețurile sunt foarte accesibile. Ca să nu mai spun că fiind sezonul lor aici, vă puteți bucura de legume locale, nu aduse de peste mări și țări.
Salata de vinete românească sau cele inspirate din Orientul Mijlociu, ca babaganous sau moutabal, vinete la grătar, mousaka de vinete, vinete umplute, și lista de rețete continuă. De toate acestea vă puteți bucura în perioada asta și dacă tot vreți să faceți o cură de vinete, sau poate că vă faceți aprovizionarea pentru salata de vinete de la iarnă, ar fi bine și să știți cum să le păstrați pentru a le prelungi durata de viață până ajung să fie gătite, fără a risca să se strice sau deshidrateze. Vinetele se păstrează cel mai bine la temperatura camerei, fiind foarte sensibile la frig. Așa că țineți-le departe de frigider pentru a preveni deteriorarea lor din cauza temperaturilor scăzute de acolo. Adică pur și simplu, ajung să sufere de degerături, coaja să se deschidă la culoare, iar miezul să devină maro. Și poate că vi se va părea surprinzător, dar și roșiile, care sunt rude apropiate cu vinetele, ar trebui păstrate tot la temperatura camerei.
Dacă totuși vreți să păstrați vinetele în frigider, atunci timpul maxim de ținere a lor acolo nu ar trebui să depășească 3 zile. Locul cel mai potrivit este sertarul de legume și, pentru a preveni și mai bine deteriorarea lor, este recomandat să le țineți înfășurate în prosoape de hârtie.
Însă și temperatura camerei poate fi înșelătoare. Vara, de multe ori bucătăriile ajung să fie foarte încinse, așa că dacă aveți posibilitatea să păstrați vinetele într-un loc mai răcoros și departe de razele directe ale soarelui, atunci aceasta este soluția. O cămară, un dulap sau poate chiar o pivniță, pentru cei care se bucură de așa ceva, sunt locurile ideale”, scrie Chef Joseph Hadad pe blogul personal.