Rețetă de weekend. Papricaș cu găluște și afumătură. Cel mai gustos preparat din Ardeal
- Mădălina Sfrijan
- 28 iulie 2024, 08:59
Papricașul cu găluște din făină este specific zonei Transilvaniei și se poTe pregăti cu diferite tipuri de carne. Fie că alegi carnea de pasăre sau porc, gustul final al preparatului va fi deosebit. Cu toate că o mâncare bogată în calorii, un astfel de răsfăț culinar merită încercat.
Papricaș cu găluște și afumătură
Preparatul se poate savura ca atare sau alături de garnitura preferată. Pentru a obține un papricaș gustos ca în Ardeal, este ideal să folosești legume din belșug. În plus, carnea afumată va completa gustul acestora. Pentru a pregăti această rețetă vei avea nevoie de următoarele ingrediente:
- 4 cepe mari
- 3-4 roșii
- 2 ardei kapia
- 2 linguri de pastă de tomate
- o linguriță de boia (paprika)
- 400 grame de ciolan afumat ( se poate folosi și mușchi de porc afumat)
- 3 ouă
- 4 linguri de făină
- o legătură de pătrunjel/mărar
- sare/piper
Mod de preparare
Se curăță ceapa și se toacă mărunt. De asemenea, ardeii kapia și roșiile se spală, se taie mărunt și se pun la călit împreună cu ceapa.
Separat, carnea afumată de porc se taie în cuburi de dimensiuni aproximativ egale și se adaugă peste legumele călite. Acestea se lasă încă 4-5 minute la călit, la foc mic. După ce carnea începe să își schimbe culoarea la exterior, se adaugă un litru de apă. Oala se acoperă cu un capac, iar legumele și carnea se lasă la fiert pentru 30-40 de minute.
Papricaș cu găluște și afumătură
Găluștele pentru papricaș sunt complet diferite de cele pregătite în cazul supelor. Acestea nu vor sunt la fel de pufoase, însă vor fi extrem de delicioase. Ouăle se bat ușor, iar peste ele se adaugă cele patru linguri de făină. Compoziția se amestecă până când devine omogenă. Se lasă la odihnit timp de 5-6 minute, iar apoi se pot forma găluștele. Acestea se adaugă în oală cu ajutorul unei lingurițe.
După acest pas, oala se acoperă din nou cu capac și se mai lasă la fiert timp de 10 minute. Pentru a îngroșa papricașul, se amestecă două linguri de făină cu o jumătate de cană de lapte sau apă. Compoziția obținută se toarnă în oală și se amestecă. La final, se adaugă verdețurile tocate mărunt.