Republica Moldova a dublat exportul de mere în UE. România, destinația principală

Republica Moldova a dublat exportul de mere în UE. România, destinația principalăMere. Sursa foto: agroexpert.md

Republica Moldova a dublat exportul de mere în Uniunea Europeană. Astfel, în primele 10 luni ale acestui an, valoarea exportului de mere către UE a constituit 228 milioane de lei (circa 11,4 mil de euro). Datele au fost prezentate vineri de vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării.

Ponderea țărilor UE în exportul de mere a crescut de la 0,4% în 2021, la 18% în 2024

„În acest an am dublat exportul de mere în UE. O creștere impresionantă, de peste două ori mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut. Acest succes este rezultatul dedicării și muncii extraordinare a agricultorilor noștri. Noi îi sprijinim asigurându-le accesul către piețe noi, mai extinse și mai competitive”, a spus Dumitru Alaiba.

Vicepremierul Dumitru Alaiba

Vicepremierul Dumitru Alaiba. Sursa foto: mded.gov.md

„Un alt factor decisiv îl reprezintă prelungirea liberalizării comerțului cu UE pentru încă un an, o măsură ce deschide oportunități imense pentru producătorii de aici, de acasă. Cifrele vorbesc de la sine: ponderea țărilor UE în exportul de mere a crescut de la 0,4% în 2021, la 18% în 2024. Acest progres reprezintă mai mult decât niște simple cifre. E o dovadă clară că produsele noastre sunt de înaltă calitate și pot fi un motiv de mândrie națională pe plan global”, a subliniat Dumitru Alaiba.

Merele moldovenești, vândute în peste 30 de țări ale lumii

Potrivit Asociației „Moldova Fruct”, producătorii din Republica Moldova au exportat 133 mii de tone de mere din recolta sezonului 2023-2024. Fructele au ajuns în peste 30 de țări ale lumii.

Astfel, volumul exporturilor a crescut comparativ cu sezonul 2022 – 2023. Atunci, 124 mii tone de mere au fost vândute pe piețele externe. Exporturile către Uniunea Europeană practic s-au dublat. Destinația principală este România, cu o cotă de 90%.

Exportul de mere

Exportul de mere. Sursa foto: www.facebook.com/dumitru.alaiba

În acest an se estimează o recoltă de mere de aproximativ 450 mii tone de mere. Astfel, producătorii de mere vor recolta în acest sezon cu circa 14% mai puține fructe decât în anul 2023. Totodată, cantitățile destinate exportului vor rămâne la nivelul anului trecut.

Scăderea producției globale se datorează secetei, reducerii suprafețelor de măr cauzată de defrișări și condițiilor meteo nefavorabile și acces limitat la irigare.