Ciocolată blondă, un deliciu creat din greșeală

Ciocolată blondă, un deliciu creat din greșeală Sursa foto: Pixabay

Deși nu a câștigat același nivel de popularitate ca și ciocolata cu lapte, neagră sau albă, ciocolata blondă este deja considerată una dintre cele mai creative varietăți de ciocolată albă create vreodată.

Ciocolată blondă, deliciul descoperit din greșeală

Începuturile ciocolatei blonde datează din 2004, când patiserul francez Frederic Bau era ocupat să își arate talentele la o expoziție din Japonia. În timpul expoziției, se pare că și-a pierdut mințile și a lăsat ciocolata albă să se topească la bain-marie timp de patru zile. Ciocolata devenise de un maro pal și căpătase o aromă și un miros aparte atunci când s-a întors la ea.

Acest nou produs de cofetărie, în afară de culoarea sa asemănătoare cu cea a caramelului, avea finețea lăptoasă a ciocolatei albe, cu note distincte de cafea prăjită, împreună cu arome de caramel. Ciocolata blondă a fost creată atunci când Frederic Bau și-a dat seama cât de importantă ar putea fi descoperirea sa.

 A devenit rapid un desert popular

„A devenit blondă prin magie sau întâmplare! Această ciocolată mirosea uimitor și arăta uimitor”, a declarat Bau pentru Agenția France Presse.

Ne puteți urmări și pe Google News

Atunci când ciocolata blondă a fost gustată pentru prima dată, Frederic Bau a știut că a dat lovitura, dar, întrucât acest deliciu a fost, în esență, produsul unui accident, al unei greșeli, nu a existat nicio modalitate de a reproduce rezultatul, nu imediat. Pentru a se asigura că face în mod constant cea mai bună ciocolată blondă, patiserul francez a experimentat și a rafinat rețeta pe parcursul următorilor șapte ani.

„Reacția Maillard”, care are loc atunci când ciocolata albă este gătită la bain-marie pentru o perioadă lungă de timp, produce ciocolata blondă. Este ca și caramelizarea, cu excepția faptului că afectează aminoacizii în loc să afecteze doar zaharurile. Ambele tipuri de rumenire nu sunt enzimatice.

 Albă sau blondă - diferențe 

Ciocolata blondă este disponibilă sub marca Dulcey din 2012, când ciocolatierul francez Vlrhona a început să o vândă. În ciuda popularității sale în rândul pasionaților de ciocolată, ciocolata blondă nu este încă un desert care să fie apreciat de majoritatea oamenilor. Acest lucru se datorează parțial faptului că legiuitorii francezi consideră că această dulceață este o variantă de ciocolată albă, mai degrabă decât un al patrulea soi de ciocolată. Mulți iubitori ai desertului spun că cele două au un gust similar, însă patiserul care a descoperit acest nou deliciu îi contrazice.

Istoria ciocolatei blonde este comparabilă cu cea a ciocolatei Ruby, un deliciu distinctiv realizat din boabe de cacao roz natural. Deși a fost salutată ca fiind „cea mai mare inovație în materie de ciocolată din ultimii 80 de ani” în 2017, aceasta nu este încă recunoscută ca atare de către guvern.