Întâlnire între Klaus Iohannis și Olaf Scholz. Cancelarul german l-a informat cu privire la discuția avută cu Putin
- Ionel Sclavone
- 15 noiembrie 2024, 22:38
Klaus Iohannis, președintele României, și Olaf Scholz, cancelarul guvernului federal, au avut o rundă de consultări bilaterale, la Berlin. Șeful statului se află într-o vizită oficială în Germania.
Oficialul german l-a pus la curent pe președintele român cu discuția pe care a avut-o cu Vladimir Putin. Olaf Scholz a avut o confersație telefonică, pe tema războiului din Ucraina, cu dictatorul rus.
Klaus Iohannis pus la curent de Olaf Scholz
Cei doi au avut o discuție legată despre actualul context geostrategic și de războiul din Ucraina. Klaus Iohannis a subliniat că Germania este un aliat de încredere al României. El a spus că Berlinul contribuie semnificativ la asigurarea securității prin întărirea Flancului Estic al NATO. De asemenea, președintele a evidențiat și ajutorul oferit de Germania Ucrainei pentru a rezista agresiunii ruse.
Potrivit sursei citate, agenda discuţiilor dintre cei doi lideri de stat a cuprins cooperarea româno-germană pe toate planurile. Un accent deosebit a fost pus pe dezvoltarea relaţiilor economice, stimularea investiţiilor şi întărirea cooperării în sfera afacerilor europene şi a securităţii, arată Administrația Prezidențială.
Totodată, în cadrul discuțiilor, Klaus Iohannis a atins și problema aderării României la spațiul Schengen, cu frontierele terestre. Șeful statului a mulțumit Germaniei pentru sprijinul activ şi pentru abordarea constructivă. El a subliniat că ţara noastră îndeplineşte rolul de garant al securităţii la frontiera externă a UE. Cancelarul Scholz a reasigurat România de sprijin, astfel încât să adere complet la spaţiul Schengen cât mai curând.
În discuție Klaus Iohannis a abordat și aspecte care țin de întărirea cooperării militare şi a posturii de descurajare a NATO. A fost abordat, inclusiv sprijinul acordat de Germania României pentru consolidarea apărării aeriene. Totodată a fost amintită și importanța strategică a Mării Negre în actualul context de securitate.
România și Germania, un parteneriat strategic
Preşedintele României Klaus Iohannis a arătat, în cadrul întrevederii, că relaţiile dintre ţara noastră şi Republica Federală Germania au „un caracter strategic care se bazează pe interesele legate de asigurarea prosperităţii şi a securităţii europene şi pe acţiunea coordonată pentru atingerea acestor obiective, atât în cadrul Uniunii Europene, cât şi că aliaţi în cadrul NATO”.
Președintele a subliniat importanța cooperării economice şi necesitatea echilibrării balanţei comerciale a celor două state. Germania este principalul partener comercial al României şi al doilea investitor în economia românească. De asemenea, a fost evidenţiată şi dorinţa comună pentru dezvoltare cooperării în domenii economice, inclusiv privind noile tehnologii.
Un loc important pe agenda discuţiilor dintre Klaus Iohannis şi Olaf Scholz l-au avut provocările cu care se confruntă Uniunea Europeană în actualul context intern şi internaţional. Cei doi au evidențiat căile cele mai potrivite pentru menţinerea unităţii de acţiune a UE, a competitivităţii şi a securităţii sale.
Preşedintele şi cancelarul federal au discutat despre modalităţile de avansare a proiectului european, dar și despre importanţa menţinerii coeziunii, unităţii şi solidarităţii europene.
Klaus Iohannis evidențiază rolul României
În discuțiile dintre cei doi, s-a desprins concluzia conform căreia UE trebuie să răspundă nevoilor şi temerilor actuale ale cetăţenilor. Este nevoie de mai multe decizii pentru apărarea democrației și proiectului european în faţa creşterii influenţei forţelor populist-extremiste. Klaus Iohannis a subliniat că România „va rămâne un factor de stabilitate şi echilibru în regiune şi în Europa”.
Preşedintele român şi cancelarul german au abordat şi consolidarea relaţiei transatlantice. Această relație reprezintă un factor esențial pentru asigurarea securităţii europene, inclusiv din perspectiva instalării unei noi Administraţii la Casa Albă. Preşedintele României a subliniat că este necesară continuarea sprijinului pentru Ucraina.
Cei doi au evidenţiat şi susținerii Republicii Moldova pentru asigurarea bunăstării, a securităţii şi a parcursului său european. Realegerea preşedintei Maia Sandu reiterează hotărârea Republicii Moldova de a se menține pe drumul european.
Klaus Iohannis şi Olaf Scholz au fost de acord că importanta comunitate românească din Germania şi minoritatea germană din România „joacă un rol esenţial de catalizatori ai dialogului şi ai cooperării în relaţia româno-germană”.