Ca sa scapati de noptile albe, eliberati tensiunea din muschi.
Relaxarea progresiva a muschilor, o tehnica folosita frecvent pentru combaterea stresului si a anxietatii, si-a dovedit eficienta si in inducerea starii de somn, arata site-ul medical WebMd. Metoda poate fi folosita inainte de a merge la culcare si va rapeste doar cateva minute din timp.
Ascultati CD-uri cu melodii care imita zgomotul valurilor
Fie ca este vorba despre lipsa confortului sau despre o stare de nervozitate, specialistii va recomanda sa incercati sa va rezolvati problemele care va impiedica sa dormiti.
Daca nu aveti un somn linistit din cauza luminii prea puternice venite de afara, purtati o masca de ochi. Altfel, lumina va afecteaza ceasul biologic, care declanseaza starea de veghe.
De asemenea, daca zgomotele orasului nu va lasa sa dormiti, cumparati-va un generator de zgomote asemanatoare valurilor sau cascadelor.
„Acestea produc unde joase constante, care mascheaza micile zgomote din timpul noptii”, sustine Dalia Lorenzo, doctor in neurologie la University of Miami Veterans Affairs Hospital. Si clasicul pahar cu lapte baut inainte de culcare va ajuta sa va odihniti mai bine. Acesta contine triptofan, o substanta care da o stare de somnolenta.
Creierul trebuie sa se regenereze
Pentru ca somnul sa fie odihnitor, trebuie sa realizati pe parcursul unei nopti cateva cicluri complete de somn, sustine doctorul in neurologie. „In somn se regenereaza creierul si se imbunatateste memoria, lucruri care nu se intampla daca nu dormim bine”, subliniaza medicul citat de publicatia „WebMD”.
Somnul este determinat de ciclurile naturale ale activitatii neuronale si se compune din doua etape, fiecare cu o durata de aproximativ 90 de minute: un somn caracterizat de o miscare rapida a ochilor si unul fara aceasta miscare. „Esti odihnit numai daca ai repetat de cateva ori aceste cicluri”, mai spune Lorenzo.
Relaxare in 20 de minute Exercitiile de relaxare musculara in etape ar putea sa va ajute sa obtineti toate aceste cicluri. Miscarile sunt usor de invatat si dureaza numai 20 de minute.
1. In timp ce expirati, contractati o grupa musculara (de exemplu, coapsele) pentru cinci sau zece secunde, dupa care expirati si relaxati-va.
2. Relaxati-va timp de 20 de secunde, dupa care mutati-va la o a doua grupa de muschi (cum ar fi fesele).
3. In timp ce slabiti tensiunea din muschi, incercati sa va concentrati asupra schimbarilor pe care le simtiti atunci cand muschii sunt neincordati.
4. Exercitiul se face de sus in jos, de la grupele de muschi din partea inferioara a corpului pana la muschii faciali.
Studii
Cine nu doarme risca sa se ingrase Persoanele care dorm mai putin de patru ore pe noapte prezinta un risc mai mare cu 73a de a deveni obezi decat cei care au un somn de aproximativ noua ore, arata o serie de studii realizate de cercetatori americani si britanici.
Pericolul se mentine si la copii. Micutii de 3 ani care nu dorm suficient de mult pot deveni obezi la varsta de 7 ani, mai spun specialistii. Cercetatorii au mai descoperit ca lipsa somnului provoaca modificari in activitatea hormonilor care regleaza pofta de mancare.