Evenimentul Zilei > International > Reformă constituţională în Pakistan
Reformă constituţională în Pakistan

Reformă constituţională în Pakistan

Preşedintele pakistanez, Asif Ali Zardari, a promulgat astăzi o reformă a Constituţiei, care transferă exercitarea puterilor executive ale preşedinţiei către premierul Yusuf Raza Gilani şi restabileşte regimul parlamentar, relatează AFP.

În cadrul unei ceremonii publice, şeful statului a semnat cel de al 18-lea Amendament constituţional, votat recent de Adunarea Naţională şi Senat.
Potrivit acestui text, şeful Guvernului poate dizolva Camera inferioară a Parlamentului şi poate efectua numiri în posturi-cheie ale administraţiei şi armatei, privând preşedintele de puterea de a demite Guvernul, o prerogativă ce revine deputaţilor.
Şeful statului va avea, astfel, un rol onorific.
Acest amendament restabileşte regimul parlamentar clasic instaurat de Constituţia din 1973, care funcţiona înaintea loviturilor de stat militare ale generalului Zia ul-Haq, în 1977, şi generalului Pervez Musharraf, în 1999. Cei doi au devenit, ulterior, preşedinţi cu puteri depline.
Nord-vestul ţării este scena unor explozii sângeroase, aici forţele de ordine luptând cu talibani afiliaţi la reţeaua al-Qaida.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: