Editura Evenimentul si Capital

Rechini imobiliari, la un pas de a pune mâna pe sediul Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului

Autor: | | 3 Comentarii | 6416 Vizualizari

Sediul Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului al Academiei Române (INST), un simbol al luptătorilor anticomuniști, se află în pericol de a fi evacuat din cauza unei „mașinațiuni” a unor persoane care au lucrat cu fosta Securitate. Fostă casă conspirativă, în imobil au locuit Tudor Arghezi și Valentin Ceaușescu. În mod ciudat, partea de casă în care se află institutul este revendicată de urmașele unei femei care nu a lăsat imobilul prin testament, dar sunt susținute, în instanță, de avocați școliți în anii 80, implicați și în alte cazuri de restituiri ale unor proprietăți. Cercetătorii au descoperit că în actul de vânzarecumpărare prezentat instanței apare un nume fi ctiv, de colaborator al fostei Securități, iar documentul prezintă caracteristicile unui fals grosolan. „Evenimentul zilei” a afl at o informație de ultimă oră care ar putea schimba soarta acestui proces: soțul „moștenitoarei” a declarat, în scris, că este vorba despre un imobil de la o altă adresă.

Într-o discuție cu profesorul Radu Ciuceanu, directorul INST, el a declarat, pentru „Evenimentul zilei”, că „acest proces putea să aibă un final încă de la primele înfățișări în fața instanței, dacă se luau în considerare câteva informații care puteau pune capăt cazului”. În fapt, istoricul și cercetătorul care a pus bazele acestui institut devoalează modul în care s-a ajuns ca imobilul de pe strada Arhitect Grigore Cerchez, nr. 16, din cartierul Dorobanți, o clădire care a fost sediu conspirativ al Serviciului Special de Informații (SSI), precursorul regal al Direcției Generale a Securității Poporului, apoi Departamentul Securității Statului, să fie la un pas de a intra în posesia moștenitorilor unui fost colaborator al Securității. „Așa cum reiese din cercetările noastre, este o afacere a fostei Securități, condusă, atunci, de Teohari Georgescu. Practic, o doamnă din Ploiești, presupusă cumpărătoare, a fost folosită ca și paravan într-o afacere în care vânzătorul, Horowitz, nu există, așa cum a confirmat și Federația Comunităților Evreiești din România care a comunicat că în evidențele sale nu a fost nici un mare industriaș cu acest nume. Pare, mai degrabă, un nume conspirativ folosit de serviciile secrete”, a subliniat profesorul Ciuceanu.

Moștenitoare „de carton”

INST a fost chemat în judecată, în anul 2007, pentru evacuare, de către niște moștenitori aparent fictivi care susțin că mama lor ar fi cumpărat vila de la un anume cuplu, Etty și Saul Horowitz, pe 20.03.1948. Așa zisa proprietară, Zoe Georgescu, de profesie casnică, a murit în 2001. Conform celor declarate de avocați în fața instanței, femeia ar fi lăsat moștenirea fiicelor sale, Mariana Teodorescu și Angela Simona Georgescu. În testamentul aflat la dosarul cauzei, însă, apare doar o casă modestă de la marginea orașului Ploiești, nu și vila din Cartierul Dorobanți. Cu toate acestea, „moștenitoarele” au prezentat un act de vânzare cumpărare prin care casnica Zoe ar fi cumpărat, contra unei sume fabuloase, o parte din casă: „Apartamentul numărul 1, de la etajul 1 din imobilul situat în strada Arhitect Grigore Cerchez, nr. 16 (parcul Mornand), împreună cu cota de teren de 58,12% aferentă acestui apartament, adică 140 mp”. Conform documentului, imobilul ar fi fost construit în anul 1946 iar prețul tranzacției ar fi fost de 1,5 milioane de lei.

INST: „Falsuri flagrante”

În 1948, ne explică profesorul Radu Ciuceanu, prețul era exorbitant, iar o asemenea prestație era imposibil de executat. „Vorbim de 1,5 milioane de lei pretins a fi plătiți cash, după doar 5 luni de la stabilizarea monetară, din august 1947, unde schimbul în moneda nouă a fost extrem de restricționat și pus sub supravegherea autorităților”, a explicat președintele INST. El subliniază și un alt aspect grav, descoperit de cercetătorii institutului, dar neluate în seamă de judecători: actul de vânzare-cumpărare are suspiciuni clare de fals. „Pe acel act, spre exemplu, sunt aplicate timbre cu chipul Regelui Mihai. Or, pe documentele oficiale, după abdicarea din 1947, nu se mai puneau timbre cu chipul Regelui Mihai, ci cu o stemă, asemănătoare cu cea folosită, ulterior, de Partidul Comunist Român”, ne-a explicat profesorul Ciuceanu. Reprezentanții Institutului au solicitat instanței verificarea semnăturilor de pe documentele care au stat la baza acestei afaceri, printr-o expertiză criminalistică, pe baza unor dovezi istorice, însă probele aduse au fost refuzate. „Sunt neconcordanțe flagrante între semnăturile de pe actele notariale prezentate de reclamanți, ca și când ar fi titluri de proprietate datate la 1948 și cele de pe cererea pentru emiterea autorizației de construire sau de pe alte scripte de comparație din epocă, cu caracter cert, care sunt relevante și grave, aspect ce intră în zona de acțiune penală pentru contrafacere, fals, uz de fals…”, a explicat profesorul Ciuceanu. În plus, pretendenții susțin că imobilul este ridicat în 1946, dar Primăria Capitalei certifică faptul că, în acel an, nu există nici o autorizație de construire la adresa respectivă. Dimpotrivă, statul, actualul proprietar, atestă că vila a fost ridicată în 1938.

Sumă imposibilă

Cercetătorii INST au explicat că suma invocată în contractual de vânzare-cumpărare din 1948 echivalează, astăzi, cu milioane de euro. Concret, preschimbarea banilor s-a efectuat la o paritate de 1 leu nou pentru 20.000 de lei vechi, dar nu pe o perioadă nedeterminată și nici nelimitat. Astfel, pentru salariați se puteau preschimba 3 milioane de lei, pentru agricultori 5 milioane lei, iar pentru cei fără o profesie dovedită doar 1,5 milioane de lei. Practic, casa ar fi fost cumpărată atunci cu fabuloasa sumă echivalentă a 5.747 de salarii lunare, pe care i-ar fi primit un om în 478 de ani. Era aproape imposibil ca o femeie simplă din Ploiești să dețină o asemenea sumă exorbitantă, mai ales în acei ani tulburi, fără să bată la ochi.

Dovezi din arhivele Serviciilor Secrete

La capătul a circa zece ani de cercetări, în Arhivele Securității, cercetătorii INST au scos la iveală istoria secretă a acestei case. Conform dovezilor descoperite, imobilul a fost construit în 1938, fiind, de la bun început, sediu conspirativ al SSI încă de pe vremea lui Mihail Moruzov - cel care, în 1924, a înfiinţat primul serviciu secret al României. Casa are beciuri pentru interogatorii, la subsol, iar la etaj, în mansardă, celule, care dispuneau de o inovație pe vremea aceea: gratii culisante. O lucrare arhitecturală de mare bun gust, cum nu s-ar fi putut ridica în perioada comunismului sovietic, casa dispune de numeroase reprezentări ale grifonului, un simbol al spionajului românesc și astăzi, când este prezent pe sigla Serviciului de Informații Externe. Amănunte despre casa preluată apoi de Securitate sunt date în lucrarea fostului șef al Serviciului de Contraspionaj, faimosul general de Securitate Neagu Cosma – „Cupola. Din Culisele Securității”, în care acesta povestește cum Securitatea a preluat de la SSI casa ca moștenire, sediul conspirativ din strada Arhitect Grigore Cerchez nr. 16 fiind folosit apoi pentru anchetarea grupurilor de parașutiști trimise de forțele anglo-americane. La rândul lui, Theodor Duma, unul dintre ultimii rezidenți ai SSI integrați apoi în DGSP și pensionat, în 1979, ca ofițer acoperit al SIE, a oferit instanței mărturia sa că „a lucrat în acea casă ca angajat civil în Serviciul Operativ din cadrul SSI sub acoperirea Președinției Consiliului de Miniștri”. Conform mărturiei lui Duma, casa funcționa ca anexă a SSI exact în perioada în care pretinșii moșteniori de azi susțin ca de abia se construia vila. Mai mult, imobilul nu apare pe Lista caselor naționalizate sau rechiziționate, pentru a putea fi revendicată legal sau/și restituită, conform Legii 10/2001.

Denise Rifai de la Realitatea, replica dura pentru Liviu Dragnea: Haideti la baie sa-mi aratati...

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
21:41 News alert: TOADER îi va ALEGE lui KOVESI subalternul, dacă va câștiga postul. „Trimit propunerile la Bruxelles!” 21:04 Kovesi, TRĂDATĂ de Traian Băsescu: „Dacă atât a dus-o capul!” 21:03 Fosta şefă a DNA, Laura Codruţa Kovesi A FOST IMPLICATĂ în aducerea în ţară a lui Nicolae Popa. DEZVĂLUIRI ŞOCANTE ale fostului preşedinte Traian Băsescu 20:53 Sebastian Ghiță o ÎNFUNDĂ pe Kovesi în propriile minciuni: „Kovesi a avut nevoie de bani în plus și mi-a cerut.” 20:40 Nicolae Popa aruncă BOMBA despre extrădarea sa: „Traian Băsescu a fost implicat! Să plătească și el și Kovesi!” AMĂNUNTE INCENDIARE 20:05 Kovesi, fără SPP și salon oficial. FOTOGRAFIA care spune TOTUL despre fosta șefă a DNA 18:03 Un politician important detonează BOMBA în STATUL PARALEL: „Coldea planifica și dădea comanda, iar Kovesi executa.” 23:12 Ce spune Poliția Română despre dosarul anti-Kovesi 22:31 Scrisoarea de RECOMANDARE a Laurei Codruţa Kovesi trimisă Parlamentului European 18:27 Stare de ALERTĂ în Rusia. O clădire a Universității Sankt Petersburg s-a PRĂBUȘIT și mai multe persoane sunt PRINSE sub dărâmături. Breaking News 16:22 Turcescu: „Kovesi ar putea candida la prezidențiale" 11:20 BREAKING NEWS. TOADER, lovitură DECISIVĂ pentru KOVESI. Fosta șefă a DNA nu se aștepta la AȘA CEVA! 23:33 Lazăr RĂSPUNDE acuzațiilor. INTERVENȚIE de ULTIMA ORĂ a procurorului general. ACUZAȚIILE „sunt neavenite și urmăresc destabilizarea Ministerului” 23:30 BREAKING NEWS! SEBASTIAN GHIȚĂ: ESTE INIMAGINABIL ce lucru o FACE SĂ MINTĂ 23:25 Kovesi ÎL TRAGE ÎN GROAPĂ pe Augustin Lazăr. Există un mic detaliu care îl poate distruge pe Procurorul General. News alert în Justiţie 23:20 UPDATE. AMENINŢARE CU BOMBĂ la România TV! Geniştii în alertă! Ion Cristoiu se află în clădirea televiziunii. Breaking news în media 23:11 DEZASTRU pentru Kovesi. ACUZAȚIILE oficiale ale SIIJ. Fosta șefă a DNA ar fi luat sute de mii de lei 22:43 Un MARTOR-CHEIE a făcut DECLARAȚII explozive. Noi informații despre Kovesi și ZBORUL în Jakarta 20:50 UPDATE. A fost RESPINSĂ CEREREA LAUREI KOVESI! ADINA FLOREA, în continuare procurorul de caz 17:30 OPERAŢIUNEA STRICT SECRET, Kovesi şi dosarul în care e suspectă. Fostul şef al Poliţiei Române lansează MAREA BOMBĂ: „Totul s-a organizat la nivel de minister” Breaking news