Războiul creditelor adună tot mai mulţi soldaţi

Războiul creditelor adună tot mai mulţi soldaţi

Pentru a putea fi reprezentanţi în instanţă sau a avea putere de negociere mai mare în faţa băncii, cei care au pus bazele grupurilor de pe Yahoo au ieşit la "racolat" colegi.

Procesele împotriva instituţiilor financiare încep să prindă contur, după ce tot mai mulţi clienţi ai băncilor se hotărăsc să semneze contractele cu avocaţii specializaţi în domeniu. Se pare că procesele vor începe în mai puţin de două săptămâni, potrivit debitorilor.

"În cazul BCR s-au strâns în jur de 500 de persoane care vor să acţioneze în judecată banca", ne-a declarat Daniela Matei, reprezentanta grupului de clienţi BCR.

Ea spune că problemele clienţilor sunt legate de dobânzi în primul rând şi apoi de faptul că Ordonanţa 50 a fost interpretată în mod eronat de către bănci. "Unul din factorii pe care-i contestăm este comisionul de administrare a soldului, care se calculează la fiecare rată ca parte din soldul iniţial, nu din cel rămas. La capitolul credite de nevoi personale, comisionul de risc este cel mai contestat", ne-a mai declarat Daniela Matei.

La rândul lui, Cornel Cojocaru, purtătorul de cuvânt al BCR, spune că fiecare client care a depus o sesizare la bancă va primi un răspuns personalizat pe problema pe care a avut-o. "Noi considerăm că am interpretat cât se poate de corect OUG 50/2010. Mai mult, am venit în sprijinul clienţilor cu probleme prin păsuirea lor de la plată dacă au rămas fără serviciu sau cu oferte de refinanţare acolo unde a fost cazul", a afirmat oficialul băncii.

Clienţii Bancpost vor mediere

În cazul celor de la Bancpost, clienţii băncii ne-au declarat că ei vor încerca mai întâi o mediere cu banca pentru că nu vor să ajungă la lucruri mai grave. Potrivit reprezentanţilor, în prezent sunt aproximativ 100 de persoane care au depus toată documentaţia cerută de avocaţi.

"Dacă nu aveam un termen atât de strâns pentru aducerea documentelor, sigur erau mult mai mulţi", ne-a declarat reprezentanta grupului, care nu a dorit să-şi dezvăluie identitatea.

Aceasta ne-a spune că, în cazul ei, banca i-a propus anumite marje de dobândă care nu erau specificate deloc în contractul iniţial. "La început aveam o marjă de 0% în contract, apoi mi s-a propus una de 6,74%. La ghişeu mi s-a explicat cum s-a ajuns la această valoare. Conform lor s-a luat dobânda actuală pe care o aveam la credit din care s-a scăzut Libor pentru creditul în franci elve ţieni şi s-a ajuns la această cifră", ne-a afirmat clienta Bancpost.

Un alt fapt pe care-l contestă clienţii este acela că banca a cesionat o parte din contactele lor la o firmă olandeză. "În contract este trecută această acţiune, dar se mai menţionează că noi trebuia să fim notificaţi în acest caz. Nici unul nu a primit notificarea de la bancă", mai spune clienta. În cazul Volksbank şi BCR clienţii vor să ajungă în instanţă, avocatul Gheorghe Piperea fiind cel care-i va reprezenta pentru o sumă de 30.000 de euro. Pentru cei 600 de clienţi de la Volksbank tariful de persoană a ajuns la 50 de euro. "Pentru cei la care a intrat în vigoare acea înţelegere tacită, trebuie să-şi exprime în scris dorinţa de a refuza noile condiţii pe motiv că încalcă legislaţia.“ GHEORGHE PIPEREA, avocat "Piperea şi Asociaţii"

ITINERARIU

Paşii pentru a contracta un avocat

În cazul clienţilor Raiffeisen Bank, cei care îi reprezintă au depus pe forum un text menit să-i ajute pe cei care vor să ia măsuri împotriva băncilor.

Astfel că debitorilor li se cere, în primul rând, semnarea contractelor de asistenţă juridică în două exemplare originale, fotocopierea contractului de creditare şi ale oricărui act relevant (act adiţional propus de bancă, notificări, corespondenţă cu banca, sesizări depuse la creditor cu număr de înregistrare şi răspunsuri primite prin poştă şi e-mail etc.) şi listarea clauzelor pe care le consideră abuzive în contractele de creditare. Toate aceste acte trebuie trimise casei de avocatură "Piperea şi Asocaţii".

Următorul pas constă în centralizarea contractelor semnate pentru a determina onorariul care va trebui achitat de fiecare membru al grupului.

Cu cât sunt mai mulţi, cu atât e mai ieftin

Conform contractului, la un grup de 150 de persoane, onorariul avocatului per persoană şi per contract de creditare este de 200 de euro + TVA, urmând ca această sumă să scadă proporţional cu creşterea numărului de membri ai grupului de clienţi.

Potrivit anunţului, pentru simplificarea etapei, cei care doresc pot trimite o copie scanată a contractului de asistenţă juridică semnat la stopraiffeisen@gmail.com. După această etapă, fiecare persoană implicată va trebui să semneze o procură notarială prin care să arate că "Piperea şi Asociaţii" este mandatată să îi reprezinte interesele în instanţă. Acest model va fi pus la dispoziţie de casa de avocatură.

Există şi opţiunea de semnare a unei delegaţii în faţa avocatului. Următoarea etapă prevede achitarea onorariului plus TVA în numerar sau cu ordin de plată în conturile date de avocat, în lei la cursul BNR în ziua plăţii.

Contractul semnat prevede că nu intră în vigoare până la achitarea onorariului, astfel că oricine este liber să meargă sau nu mai departe. În cazul neachitării onorariului, contractul se consideră reziliat.

Ce se mai arată în contract

Suspendarea plăţii ratelor este opţională pentru membrii grupului şi conform contractului se prevede o procedură specială ale cărei costuri sunt fixe (50 de euro + TVA înscrierea pe listă şi 100 de euro + TVA onorariu de succes), indiferent de numărul solicitanţilor.

INSTRUCŢIUNI

Cum poţi deveni membru într-un grup

Cei care vor să facă parte dintr-un grup de clienţi nemulţumiţi de pe platforma Yahoo şi nu ştiu cum să se înscrie pot găsi toate informaţiile necesare pe site-ul evz.ro.

Astfel, "Evenimentul zilei" a decis să facă o secţiune specială pe platforma on-line în care cititorii să găsească toate ştirile referitoare la acest subiect. În această categorie veţi găsi şi linkurile către respectivele grupuri de pe platorma Yahoo. Totodată, pe site-ul nostru veţi găsi şi articole legate de documentaţie şi acţiuni pe care trebuie să le întreprindeţi pentru a putea fi reprezentat de un avocat.

În primul rând, trebuie să vă faceţi o adresă de e-mail pe platforma Yahoo, asta în cazul în care încă nu aveţi una creată. Apoi daţi click pe linkul grupului de clienţi la care vreţi să aderaţi, de pe site-ul publicaţiei noastre.

Odată intraţi pe forum, vă puteţi autentifica şi intra în discuţii cu ceilalţi debitori. În funcţie de grupul la care aţi aderat, unelel forumuri oferă şi alte legături către actele de care aveţi nevoie pentru a contracta un avocat şi care sunt paşii pentru a ajunge să fiţi reprezentaţi de el.

Pe alte forumuri puteţi găsi adrese de e-mail unde să puteţi trimite plângerile pe care le aveţi în legătură cu băncile. Unele forumuri au postate în josul paginii, pentru a-i încuraja pe cei care sunt mai timoraţi, următorul mesaj: "Mesajele şi opiniile postate pe acest grup nu pot fi folosite împotriva autorilor, ele reprezentând discuţii în cadru privat!".

Un alt mesaj spune: "Corespondenţa realizată în cadrul grupului are drept scop exercitarea dreptului constituţional la liberă exprimare într-un cadru privat, în vederea stimulării creativităţii, schimbului de informaţii în timp real şi a exprimării libere a opiniilor diferite".

Ne puteți urmări și pe Google News