Al doilea referendum de suspendare a preşedintelui din ultimii cinci ani a dus viaţa politică din România la temperatura de fierbere. Este acest dat în clocot fatal pentru economie şi viaţa socială?
"Mai rău nu poate fi"
Premierul Victor Ponta a recunoscut săptămâna trecută: "Două luni nu ne-am ocupat de agenda guvernamentală, n-am făcut nimic din ce ne propusesem să pregătim în linişte". Altfel spus, România n-a fost guvernată. "Coabitarea n-o văd posibilă. Va fi scandal în continuare. Dar noi suntem colonie, nu ţară, iar stabilitatea nu ne ajuta prea mult", este crezul fatalist al analistului economic Ilie Şerbănescu. La nivel macro, consecinţele instabilităţii ating două domenii: investiţiile străine şi costul împrumuturilor externe.
"În ambele cazuri, mai rău nu poate fi", afirmă Ilie Şerbănescu. Investitorii au fugit de mult, intrările lunare fiind de ordinul milioanelor, rar zecilor de milioane de euro, ceea ce este insignifiant. În al doilea rând, ratingurile României nu sunt nici acum foarte bune, dar ar putea exista pericolul unei deteriorări. "Din zona noastră, doar Grecia stă mai prost la rating, dar e-adevărat că stabilitatea ne ajuta să ne îmbunătăţim imaginea", mai spune analistul.
Adio Schengen!
Analistul Sebastian Lăzăroiu identifică mai multe zone din societate şi economie care sunt afectate de starea de scandal politic permanent: reticenţa pieţelor financiare, ratarea obiectivului Schengen, invalidarea instituţiilor fundamentale în statul de drept şi afectarea imaginii în plan extern, acolo unde a apărut îndoiala că drumul democratic al României este ireversibil.
Demolarea instituţiilor statului în "puciul parlamentar din 3-6 iulie" a fost reţinută în Raportul MCV de la sfârşitul acestei luni, anulând şansa României de a accede în Spaţiul Schengen. Conform planificării, România trebuia să obţină permisul de intrare în Schengen în această toamnă (poarta aeriană) şi pătrunderea completă din primăvara lui 2013 (poarta terestră). După scandalul politic, UE nu ne mai oferă niciun termen, problema Schengen fiind amânată cel puţin până în toamna anului viitor.
USL a mers, în cadrul asaltului asupra Puterii, până la a semna un dubios acord cu o falangă extremistă a societăţii civile, condusă de colonelul pensionar Mircea Dogaru. USL admitea "în principiu" desfiinţarea DNA, ANI şi chiar a Curţii Constituţionale. Dinamitarea vieţii sociale de scandalul perpetuu din politică e un pericol real: "Coabirea nu este posibilă, chiar dacă Băsescu va fi reconciliant", crede Ilie Şerbănescu. "Va fi război total. Deja e campanie, nu va mai conta nimic", e convins şi Sorin Ioniţă, de la Expert Forum.

"România a pierdut fondurile europene dar cred că Bruxelles-ul e fericit, că nici nu mai existau acei bani."
Ilie Şerbănescu, economist


Somnul raţiunii: pensionarii militari, cantonaţi în Piaţa Universităţii, consideră că problemele lor pot fi rezolvate peste noapte

CITIŢI ŞI:

  • Victor Ponta despre demisia lui Antonescu: "Cum să demisioneze câştigătorul?"
  • Traian Băsescu: “USL a pierdut 10 procente de la Locale. Dacă au înţeles lecţia, pot să-mi fie parteneri. Eu voi genera un sentiment de împăcare" 
  • Ponta: Mi-am învăţat lecţiile după criza cu UE. Toată lumea va pierde dacă vom continua lupta
  • Traian Băsescu: Cei care au creat lovitura de stat eşuată trebuie să răspundă în faţa instituţiilor | VIDEO