Războiul compensatelor

Războiul compensatelor

Farmaciştii protestează faţă de întârzierile caselor de sănătate la plata medicamentelor gratuite şi compensate prin bannere afişate la intrarea în farmacii.

Deciziile Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi ale Ministerului Sănătăţii impuse de lipsa de resurse din sistemul medical au condus la reacţii neobişnuite din partea celor care nu şi-au primit la timp banii cuveniţi.

Astfel, Colegiul Farmacişti lor a cerut tuturor farmaciilor să afişeze bannere în care să informeze de cât timp nu au mai fost plătite de casele de asigurări. În replică, reprezentanţii asigurărilor spun că, de fapt, termenul până la care puteau face plăţile nu este de 180 de zile, cum susţin farmaciştii, ci de 210 zile.

"S-au achitat 40% din datoriile din decembrie 2009" "Anul trecut, s-a modificat contractul-cadru astfel încât plata compensatelor eliberate de farmacii să fie făcută de asigurări nu la 60 de zile, ci la 180 de zile. Însă nici acest termen nu e respectat. Din datele noastre, acum două săptămâni s-au achitat circa 40% din datoriile pe luna decembrie 2009", afirmă vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor din România (CFR), Clara Popescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

La întrebarea de ce mai eliberează medicamentele dacă nu şi-au primit banii, farmaciştii spun că îşi permit să dea compensatele pentru că distribuitorii încă îi aprovizionează. "Şi distribuitorii au prelungit termenele de plată. Sunt însă farmacii din zone rurale sau mărginaşe unde se rulează puţine medicamente, iar distribuitorii au blocat aprovizionarea", mai spune reprezentantul farmaciştilor.

Oficialii Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB), unde au fost afişate de zilele trecute bannerele în cauză, spun că au respectat de fapt termenele la care trebuie să facă plăţile către farmacii pentru medicamente care nu sunt incluse în programele naţionale. Pentru acestea din urmă banii vin de la Ministerul Sănătăţii.

Replica asigurărilor

"În luna septembrie 2010, CASMB a plătit farmaciilor contravaloarea facturilor aferente reţetelor din noiembrie 2009, decembrie 2009, respectiv ianuarie 2010 (compensate şi gratuite), respectând astfel termenul de plată stabilit de Contractul-cadru pentru anul 2010, care prevede: «Decontarea pentru activitatea anului 2010 se efectuează în ordine cronologică, până la 180 de zile calendaristice de la data validării facturilor conform alin. (7), în limita fondurilor aprobate». Alineatul (7) la care se face referire precizează: «În termen de 30 de zile calendaristice de la data depunerii facturii de către farmacie la casa de asigurări, aceasta se va valida în sensul acordării vizei bun de plată de către casa de asigurări»". Adică, în viziunea asigurărilor, termenul de plată e de 210 zile, nu de 180.