Cea de-a doua cursa spatiala a omenirii a capatat puternice trasaturi de "razboi rece", dupa ce agentia spatiala a Federatiei Ruse a acuzat-o pe vechea sa rivala americana, NASA, ca are interese ascunse, refuzand ajutorul oferit de rusi in efortul de stabilire a unei colonii pe Luna.
Acuzatia a fost formulata pe fondul unei suspiciuni crescande la Moscova, potrivit careia SUA cauta sa blocheze accesul Rusiei la un izotop (heliu 3) abundent in solul selenar, o substanta despre care multi cred ca ar putea inlocui combustibilii fosili, ba chiar ca ar putea opri incalzirea globala, releva „Daily Telegraph”.
Rusia sustine ca NASA, in timp ce a colaborat tot mai strans cu Marea Britanie si Agentia Spatiala Europeana (ESA), a respins ofertele de ajutor venite dinspre Moscova.
„Noi suntem gata sa cooperam, dar din motive necunoscute Statele Unite au spus ca vor realiza singure acest program (de colonizare a Lunii). Oricat ar parea de ciudat, SUA nu au toti expertii necesari pentru implementarea programului”, a declarat Anatoli Perminov, seful agentiei spatiale ruse Roskosmos.
Heliul 3 este un izotop neradioactiv si s-a dovedit ca este un combustibil puternic, in fuziunea nucleara. Pentru ca nu este poluant si este extrem de eficient in cantitati mici, multe tari il iau foarte in serios.
Germania, India si China, care vor lansa in toamna o sonda selenara pentru a cerceta „tehnici extractive” pe Luna, studiaza toate caile de a exploata izotopul. La fel si Rusia, care sustine ca ar putea incepe „exploatarea la scara industriala” a heliului 3 pana in 2020.