Evenimentul Zilei > International > Război în Ucraina, ziua 168. Rusia instalează un sistem de apărare antiaeriană la centrala nucleară de la Zaporojie
Război în Ucraina, ziua 168. Rusia instalează un sistem de apărare antiaeriană la centrala nucleară de la Zaporojie

Război în Ucraina, ziua 168. Rusia instalează un sistem de apărare antiaeriană la centrala nucleară de la Zaporojie

Ziua 168 de război. Trei martori locali au auzit mai multe explozii deasupra bazei aeriene militare ruse din Novofedorivka, un sat din vestul Crimeei. Rusia instalează și un sistem de apărare antiaeriană la centrala nucleară de la Zaporojie.

Ucraina se află în ziua 168 de război. Trei martori locali au auzit mai multe explozii la baza aeriană militară din Novofedorivka, un sat din vestul Crimeei. O sursă din cadrul Ministerului Apărării rus a declarat că producerea exploziilor ar fi survenit în urma încălcării normelor de siguranță în caz de incendiu.

O persoană a murit pe loc, iar alte cinci, printre care un copil, au fost rănite în urma unor explozii de la aerodromul militar, conform „șefului” Ministerului Sănătății din Crimeea, Konstantin Skorupski. Cu toate astea, patru oameni deja au ieșit din spital.

Sistem de apărare antiaeriană la Zaporojie

Forţele ruse instalează un sistem de apărare antiaeriană la centrala nucleară de la Zaporojie. Oficialii se așteaptă la o catastrofă nucleară din cauza atacurilor dintre Moscova şi Kiev.

Sursa: https://www.facebook.com/energoatom.ua

„Sistemele de apărare antiaeriană ale centralei sunt întărite”, a declarat televiziunii de stat din Rusia administratorul militar al regiunii ocupate, Yevhen Baliţki. Administraţia militară rusă susţine că centrala de la Zaporojie funcţionează în prezent normal, iar liniile electrice şi unităţile reactorului care fuseseră avariate sunt acum reparate.

Noi informații despre centrala nucleară de la Zaporojie

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a relatat în raportul său că presa occidentală și cea ucraineană au difuzat un material potrivit căruia un general rus ar fi amenințat că va distruge cea mai mare instalație nucleară din Europa. Cu toate astea, autoritățile au transmis că ar fi vorba despre un fals.

În material, ofițerului rus îi era atribuită o declarație conform căreia centrala va fi „ori pământ rusesc, ori un deșert pârjolit”.

ISW arată că această captură de ecran părea a fi o știre preluată dintr-un grup Vkontakte administrat de postul rusesc Lenta Novosti Zaporojie. Ulterior, publicația a precizat că a fost vorba despre o știre falsă. Ministerul rus al Apărării a condamnat acțiunea. Mai mult, oficialii de la Moscova au arătat că generalul Vasilev se afla în Uzbekistan în momentul în care se presupune că ar fi făcut declarația.

În mai multe filmări s-au văzut și vehicule militare rusești care se deplasează în interiorul și în jurul centralei. Armata lui Putin a săpat tranșee atât în interiorul cât și în jurul centralei și este posibil să fi stabilit poziții de tragere.