Din orașul mexican Puerto Vallarta, unde sunt blocați  71 de români, care fac parte din echipajele mai multor nave de croazieră, cer ajutorul autorităților de la București pentru a fi repatriați. Spun că nu sunt infectați cu coronavirus pentru că stau în izolare de la 1 martie.

„Suntem plimbați de la o zi la alta. Nimeni nu ne aude. Din câte am observat, cei de la Ministerul Afacerilor Externe nu au știut absolut nimic. Am vorbit cu Ambasada României din Mexic și aceștia ne-au spus să fim tari, că ei cer mai multe informații de la statul mexican, dar se pare că nu s-a rezolvat nimic”, a declara, pentru digi24.ro, Ionuț Vîlsan, marinar român aflat în Mexic.

Sute de români sunt blocați și în Italia, mai exact în zona de sud, Catania. Mulți dintre ei au lucrat acolo cu contracte care, în urma declanșării pandemiei de coronavirus, au fost suspendate. Oamenii vor să se întoarcă în țară pentru că în Italia acum, unii chiar nu mai au bani să trăiască. Au cerut ajutorul Consulatului Român din Catania care, însă, a ridicat din umeri.

Angajată a Consulatului Român în Catania le-a răspuns:În primul rând, nu trebuie să sunați! Asta ar fi foarte drăguț din partea dumneavoastră, să nu sunați. Nu este obligat statul român să se ocupe de repatrierea aceasta! Noi nu putem să scriem la guvernator și să spunem: „Domn’e, dați-ne o cursă acuma repede, că avem niște cetățeni pe care trebuie să-i ducem. Deci, nu se poate! Deci, nu știu, scrieți la domnul Iohannis! Spuneți: Domn’e, suntem blocați aici, nu se poate statul român să ne lase așa de izbeliște! Vă rugăm, faceți ceva! Trimiteți un charter, trimiteți o cursă specială, nu știu!”

Alina Crăciun, sportivă româncă blocată în Italia spune că este disperată: „Suntem într-o situație de criză, rămânem fără bani. Încercăm să apelăm la ajutorul statului, dar nu primim nicio informație concretă, ce se întâmplă cu noi, cum putem reveni în țară. Am achiziționat mai multe bilete de avion, toate s-au anulat. În momentul de față cei de la club pun presiuni foarte mari pe mine pentru a părăsi locația unde stau și țara, fără să mă mai ajute în vreun fel. Mă șicanează. Suntem într-o situație foarte critică. Nu se știe mâine ce se întâmplă cu noi, putem rămâne fără acoperiș în orice moment, putem rămâne pe stradă. Nu se mai poate sta aici!”

Situația nu este mai bună nici în Spania. Cristina Rus, o româncă bursieră Erasmus, a rămas blocată din cauza pandemiei: „Aveam bilet pe 19 mai spre casă, spre Cluj-Napoca, și am rămas blocată aici, din păcate. Am sunat la ambasadă de două sau trei săptămâni, știind situația. Și… «Nu știm nimic, dacă vreți puteți merge în Sofia, în Budapesta, dar noi nu știm nimic, nu organizăm nimic»”. Asta a fost atitudinea”.

Iar în aceeași situație sunt și alti români care cer sprijinul autorităților pentru a reveni în țară. Mulți dintre ei spun că nu mai au resurse să supraviețuiască în străinătate, potrivit digi24.ro