Trebuie să vedem motivarea CCR. Măsura carantinei a ajutat românii în privința protejării sănătății.

În momentul de față, carantina se instituie doar în cazul celor care sunt în proximitatea zero a celor infectați”, a spus Turcan.

CCR ne face în fiecare zi câte surpriză. E o surpriză neplăcută, pentru că arată iarăși că pentru majoritatea judecătorilor de la CCR respectarea ad literam a textului legii și a unor acte normative în vigoare poate fi interpretată în interes politic. interesul politic este să dea satisfacție PSD-ului, care spune că PNL a îngrădit exagerat de mult drepturile românilor. Noi spunem că acest Guvern a trecut România bine de criza sanitară, lucru care se vede pe cifre”, a adugat ea.

CCR sabotează funcționarea statului și cred că este vital ca într-un timp cât mai scurt să facem o reformă a CCR. A ajuns sfidător și strigător la cer modul în care este blocată funcționarea corectă a statului în materie de sănătate publică a unui organism care trebuie să vegheze la respectarea Constituției”, a mai spus vicepremierul.

Curtea Constituțională a decis joi că Parlamentul nu poate decide asupra Hotărârii privind instaurarea sau prelungirea stării de alertă. De asemenea, judecătorii constituționali au stabilit că instituirea, prin ordin al ministrului Sănătății, a carantinei pentru persoanele care intră pe teritoriul României din zonele afectate este neconstituțională.

Avocatul Poporului a atacat, la începutului lunii iunie, mai multe articolele din legea privind starea de alertă prin care se stabilesc contravențiile și amenzile pentru încălcarea legii.