Rafila sau Geoană, cine va candida la prezidenţiale? Ciolacu are încă doi pe listă

Rafila sau Geoană, cine va candida la prezidenţiale? Ciolacu are încă doi pe listă Sursa foto. EVZ

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a dezvăluit recent că pentru viitoarele alegeri prezidenţiale din 2024 există o listă cu mai mulţi candidaţi social-democraţi capabili să câştige mandatul de la Palatul Cotroceni.

Rafila sau Geoană, cine va candida la viitoarele alegeri prezidenţiale? Ciolacu are încă doi pe listă. Gabriela Firea şi Vasile Dîncu sunt celelalte variante prezentate de liderul PSD. Dacă va candida, Geoană va reveni în cursa pentru Cotroceni pentru prima dată după 2009, an în care a devenit preşedintele bancurilor. S-a aflat secretul! Cum a câștigat Traian Băsescu lupta cu Mircea Geoană

„Pariul meu este ca în 2024 PSD să şi câştige alegerile prezidenţiale, nu numai să se califice în turul 2. În primul rând am hotărât că nu automat preşedintele PSD va fi candidat.

(...) Va fi o competiţie în interior. Fiecare coleg pe care l-aţi nominalizat (n.r. - Alexandru Rafila, Vasile Dâncu, Gabriela Firea) ar fi un candidat bun, inclusiv domnul Mircea Geoană.

Ne puteți urmări și pe Google News

Alexandru Rafila şi Mircea Geoană, primii menţionaţi

Pariul meu ca preşedinte al PSD este ca în 2024 PSD să şi câştige alegerile prezidenţiale, nu numai să se califice în turul 2. Este cel mai important obiectiv”, a declarat Ciolacu la Kanal D, în emisiunea moderată de Denise Rifai.

Altfel, preşedintele social-democraţilor a anunţat marţi reorganizarea departamentelor Consiliului Naţional al partidului. În acest context, el a menţionat că se impune cât mai repede coagularea unui guvern din umbră.

Până se va lua o altă decizie, Alexandru Rafila este propunerea partidului de prim-ministru. „Astăzi am validat regulamentul de funcţionare şi organizare a Consiliului Naţional. Începând de astăzi, departamentele încep să lucreze.

Rafila, prim-ministrul guvernului din umbră

Vom urma următorii paşi statutar, cum este şi normal, continuăm să deschidem partidul, avem altă viziune, altă abordare politică, o profesionalizare a PSD, în primul rând, o atragere de oameni, nu neapărat membri de partid, care vor să se implice în viaţa politică de partid, nu neapărat să obţină o funcţie.

În acest moment este o decizie în interiorul PSD că domnul Alexandru Rafila este propunerea noastră de prim-ministru. Până la altă decizie, acesta este. Cred că se impune să venim mai repede cu un guvern din umbră.

Marcel Ciolacu

Cu adevărat, nu este în practica noastră tradiţională. Vom veni după moţiunea de cenzură. De abia am făcut regulamentul de funcţionare, aducem echipele din teritoriu, nu este un lucru pe care să-l facem pe fugă, nu este un simulacru totuşi.

Chiar dorim să aducem cei mai buni experţi să lucreze în aceste echipe”, a subliniat Marcel Ciolacu după şedinţa Consiliului Politic Naţional al PSD.

Planurile lui Vasile Dîncu sunt clare

La rândul său, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Vasile Dîncu, a precizat că vor fi 26 de departamente de politici publice. În spatele lor va exista un posibil guvern din umbră:

„Este vorba despre o decizie oarecum de organizare. Consiliul Naţional a fost, prin statut, modificat ca substanţă. Nu mai este un organism de reprezentare politică, să ţină de puterea politică, ci este un organism lucrativ.

(...) Noi adăugăm de acum încolo activităţii noastre de comunicare şi comunicării strategice de opoziţie, parlamentare, o dimensiune nouă, un pic mai multă organizare în ceea ce priveşte politicile publice şi în ceea ce priveşte monitorizarea activităţii guvernamentale. (...) Am reconstituit Consiliul Naţional, vom monitoriza la detaliu fiecare aspect al politicii guvernamentale.

Va fi un organism lucrativ constituit din 26 de departamente şi acestea sunt departamentele de politici în care să fie oglindă funcţionarea Guvernului (...), trei departamente care se vor ocupa, în mod transversal, de strategie de comunicare şi audit guvernamental, şi două departamente administrative de audit intern şi de cooptarea resurselor umane.”

foto: Răzvan Vălcăneanţu