Crăciunul, tradiții precreștine. De ce a fost aleasă data de 25 decembrie

Crăciunul, tradiții precreștine. De ce a fost aleasă data de 25 decembrieNașterea Domnului. Sursa foto: Arhiva EVZ

Crăciunul are o serie de aspecte care arată suprapunerea peste sărbători precreștine a Nașterii Domnului.

Crăciunul - data de 25 decembrie, o simplă convenție?

Crăciunul se celebra în Biserica Primară o dată cu Botezul Domnului. Numai Biserica Armeană celebrează pe 6 ianuarie atât Nașterea cât și Botezul Domnului. Cum s-a ajuns la data de 25 decembrie pentru Crăciun? Se știe că soldații romani din Răsăritul Imperiului Roman cinsteau ziua Zeului Mithras. Ea era celebrată în contextul solsțițiului de iarnă. Mithras era Deus Sol Invictus adică Soarele Nebiruit. El s-ar fi născut într-o peșteră și ar fi ucis un taur ca să nu fie el cel ucis. De aceea, în cinstea lui, se sacrificatu porci, tauri.

Originea noțiunii Crăciun vine de la ”Creatione”, noțiune care s-a slavizat. O altă teorie spune că termenul vine și de la crenguțele care se puneau lângă masa de sărbătoare sau butucul care se punea pe foc. De la „cracă/crăcuță” s-ar fi ajuns la „Crăcun/Crăciun”.

Crăciunul - calculele lui Dionisie cel Mic de la Roma

Crăciunul ca dată și moment istoric a fost calculat de către un dobrogean. Sfântul Dionisie cel Smerit sau Exiguul a trăit la cumpăna secolelor V-VI. El a considerat că Hristos s-a născut în anul 753 de la fondarea Romei. Biblia amintește de recensământul ordonat de Augustus, de care se știe că ar fi fost în cel de al 31-lea an de conducere al împăratului Augustus.

Data de 25 decembrie a fost pusă în legătură cu solstițiul de iarnă de către Părinții Bisericii, la Sinoadele Ecumenice. De ce s-a ales o dată care să se suprapună peste celebrarea lui Mithras? În primul rând, când creștinismul a devenit religio recepta la 313, trebuia să fie acceptat ușor și de către ne-creștini.  Din 381 d.Hr., creștinismul a devenit unica religie din Imperiul Roman. Așadar, tranziția s-a făcut mai ușor.

Alte indicii istorice

Crăciunul a fost plasat în vremea lui Augustus, ca act al Nașterii Domnului și din alte considerente. Nu doar recensământul era important. Mai era vorba și de faimoasa stea care i-a condus pe cei trei magi de la Răsărit. A fost un eveniment astronomic atestat de către specialiști. Mai sunt amintite în Evanghelii și nume ca Irod ca tetrarh al Galileii și Quirinius. El ar fi fost cel care a făcut recensământul de care amintesc Evangheliile. Recensământ care a fost cauza pentru care Fecioara Maria alături de Iosif au ajuns la Betlhleem unde se născuse Iosif, adică în neamul și Cetatea lui David.

Ne puteți urmări și pe Google News