Măsura nouă care îi înspăimântă pe șoferii din toată Europa. Se aplică și în România
- Andrei Arvinte
- 27 decembrie 2024, 06:05
Șoferii care comit infracțiuni grave la volan pot rămâne fără permis de conducere în orice stat al Uniunii Europene. Măsura a fost adoptată de parlamenarii europeni pentru sporirea siguranței rutiere în statele membre, în condițiile în care numărul de accidente a crescut vertiginos.
Actul adoptat de Parlamentul European stabilește un sistem de cooperare și transfer de informații între statele membre.
„Obligații concrete” pentru țările membre
Astfel, sunt stabilite proceduri și „obligații concrete” pentru țările membre ale Uniunii Europene. De altfel, toate statele din UE au votat deja în favoarea măsurii. Scopul Comisiei Europeane, până în 2050, este de „zero decese” în accidente rutiere.
Motivele pentru care un conducător auto poate rămâne fără permis în orice stat UE sunt:
- Excesul de viteză extrem: Depășirea limitei legale cu peste 50 km/h va duce la suspendarea automată a permisului, fără posibilitatea de apel imediat.
- Conducerea sub influența alcoolului: Rămâne în centrul atenției autorităților, fiind considerată una dintre cele mai periculoase încălcări.
- Încălcări grave ale Codului Rutier, precum trecerea pe culoarea roșie a semaforului sau neacordarea priorității pietonilor.
"Directiva va pune capăt situației în care un șofer care a săvârșit o încălcare într-un Stat Membru UE și i s-a suspendat permisul de conducere, să poată conduce în continuare în toate celelalte state membre", a explicat europarlamentarul Corina Crețu.
România, campioană la accidente
Cel mai recent raport Eurostat, arată că numărul persoanelor din Uniunea Europeană decedate în accidente rutiere a crescut cu 6% în 2023, comparativ cu 2022, după un declin semnificativ în ultimul deceniu.
Cea mai ridicată rată a deceselor în urma accidentelor rutiere s-a înregistrat în România (93 de decese la un milion de locuitori), conform sursei citate.
În plus, conducerea în stare de ebrietate este, de asemenea, în atenția Comisiei. Peste 40% din accidentele mortale de pe șosele sunt puse pe seama consumului de alcool.
Oficialii susțin că măsurile nu doar că vor salva vieți, dar vor reduce și costurile sociale și economice ale accidentelor rutiere.