Evenimentul Zilei > International > Putin vrea o botniţă şi pentru ONG-urile străine
Putin vrea o botniţă şi pentru ONG-urile străine

Putin vrea o botniţă şi pentru ONG-urile străine

Parlamentul de la Moscova va discuta un proiect de lege care spune că ONG-urile finanţate din străinătate sunt "agenţi străini".

Parlamentari ai partidului preşedintelui Vladimir Putin, Rusia Unită, au propus un proiect de lege care prevede că ONG-urile "agenţi străini" vor figura într-un registru special, vor fi supuse unui audit financiar anual şi vor fi obligate ca la fiecare 6 luni să publice un raport complet de activitate.
Transparenţa activităţii
Unul din autorii acestui proiect de lege, Aleksandr Sidiakin, este şi autorul introducerii amenzilor usturătoare pentru manifestaţiile opoziţiei anti-regim.
El susţine că "amendamentele la legea privind organizaţiile necomerciale, nu interzic activitatea lor şi nici nu le încalcă drepturile", ci doar asigură "transparenţa activităţii lor de agent străin".
Materialele distribuite de astfel de ONG-uri în massmedia, în special online, vor fi însemnate ca aparţinând unor "agenţi străini pe teritoriul Federaţiei Ruse".
Analiştii spun că Moscova încearcă să restrângă şi mai mult activitatea ONG-urilor străine, care denunţă tot mai des încălcările drepturilor omului în Rusia, iar opoziţia rusă începe să-şi strângă rândurile împotriva regimului preşedintelui Vladimir Putin.
La începutul lunii iunie, Putin a promulgat o lege ce prevede amenzi usturătoare, între 7.000 şi 250.000 de euro, pentru cei care organizează mitinguri neautorizate.
Opoziţia parlamentară a denunţat acest proiect, considerându- l o încălcare flagrantă a Constituţiei.
Autorităţile ruse se tem să nu izbucnească o Revoluţie Portocalie, precum cea din Ucraina