Putin pregăteşte Rusia pentru un lung război rece
- Adam Popescu
- 9 februarie 2008, 02:00
Liderul de la Kremlin denunţă „cursa înarmărilor“ declanşată de SUA şi instalarea de baze americane în România şi Bulgaria.
Preşedintele rus Vladimir Putin acuză Statele Unite şi NATO că au declanşat o nouă cursă a înarmărilor, avertizându-le, totodată, că Moscova nu va ezita să ofere un „răspuns adecvat“ viitoarelor provocări în materie de securitate, informează agenţiile de presă internaţionale. Vladimir Putin şi-a prezentat, ieri, propria viziune asupra evoluţiei Federaţiei Ruse până în anul 2020.
Într-un discurs susţinut în faţa membrilor Consiliului de Stat, din care fac parte miniştri, parlamentari şi guvernatori regionali, Putin a făcut un bilanţ al celor opt ani petrecuţi la Kremlin şi i-a sugerat succesorului său, actualul prim-vicepremier Dmitri Medvedev, ce are de făcut după ce va câştiga alegerile prezidenţiale de pe 2 martie. Medvedev a anunţat deja că nu va prezenta nicio strategie pe termen lung, deoarece aceasta nu ar fi diferită de cea gândită de „mentorul“ lui.
Extinderea NATO către Est şi intenţia Washingtonului de a amplasa elemente ale scutului american antirachetă în Cehia şi Polonia sunt, potrivit preşedintelui, principalele ameninţări la adresa securităţii Rusiei. Pe viitor, „Rusia trebuie să dezvolte noi arme, ale căror caracteristici să fie la fel de sofisticate sau chiar mai sofisticate decât cele ale armelor de care dispun mai multe state occidentale“, a declarat Vladimir Putin. „Rusia are şi va avea întotdeauna un răspuns la noile provocări. Pentru a-şi consolida securitatea naţională, Federaţia Rusă are nevoie de o strategie de sporire a capacităţilor sale militare până în 2020“, a adăugat liderul de la Kremlin. Bazele din România, din nou în colimator
Ca de fiecare dată când a denunţat extinderea Alianţei Nord-Atlantice, Vladimir Putin nu a pierdut nici ieri ocazia de a se referi în discursul său la bazele americane din România şi Bulgaria. „NATO se extinde, îşi aduce infrastructura militară mai aproape de graniţele noastre. Noi ne-am desfiinţat bazele din Cuba şi Vietnam şi de ce am avut parte din schimb? De baze americane în România, în Bulgaria“, a reamintit preşedintele rus. El refuză în continuare să aibă încredere în cancelariile occidentale, care l-au asigurat de nenumărate ori că îngrijorările sale sunt nefondate, aceste măsuri nefiind îndreptate împotriva Rusiei. AL DOILEA FRONT Lupta pentru resurse şi economia Dincolo de cursa înarmărilor, la nivel global s-a declanşat şi o „luptă aprigă“ pentru a pune stăpânire pe resursele naturale. Astfel, multe conflicte şi acţiuni de politică externă „miros a petrol şi gaz“, a acuzat Putin. Graţie resurselor naturale, dar şi politicilor promovate de Putin, Rusia a reuşit să-şi revină din colapsul economic din anii ’90.
În perioada 2000-2007, produsul intern brut al Rusiei a crescut cu aproximativ 72%, iar dacă ritmul de creştere economică se menţine, PIB-ul s-ar putea dubla până în anul 2009. Cel puţin aşa susţine Vladimir Putin, care a avertizat ieri că Moscova nu trebuie să se bazeze doar pe rezervele sale de hidrocarburi. În opinia sa, sunt necesare măsuri pentru creşterea productivităţii muncii şi diversificarea economiei.