Evenimentul Zilei > International > Putin a mai făcut UN PAS spre CONFLICTUL ISTORIC cu SUA. LEGEA SPECIALĂ înseamnă un alt nivel al ÎNARMĂRII NUCLEARE. Planeta aşteaptă REACŢIA AMERICANILOR

Putin a mai făcut UN PAS spre CONFLICTUL ISTORIC cu SUA. LEGEA SPECIALĂ înseamnă un alt nivel al ÎNARMĂRII NUCLEARE. Planeta aşteaptă REACŢIA AMERICANILOR

Putin a mai făcut un pas agresiv spre un conflict istoric cu SUA.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a promulgat luni suspendarea acordului ruso-american privind reciclarea plutoniului cu destinație militară, conform AFP, citată de Agerpres.

Legea a intrat în vigoare luni, odată cu publicarea în Monitorul Oficial, iar înainte de această etapă ea fusese votată în octombrie în Duma de Stat și aprobată apoi în Consiliul Federației.

Comunitatea internaţională a asistat astfel la un eveniment istoric după ce în anul 2000, Vladimir Putin și Bill Cinton (n.r. – preşedintele SUA în acel an) au semnat un acord ce prevedea, pentru fiecare dintre cele două state, reciclarea în combustibil civil a 34 de tone de plutoniu provenite de la uriașele stocuri de arme nucleare moștenite din vremea Războiului Rece.

La acea vreme, măsura era un semn al angajamentului luat de ambele puteri, de a lupta împotriva proliferării nucleare.

Decizia de suspendare a celebrului acord a fost anunţată de Putin în vara acestui an şi a fost explicată prin “schimbarea radicală a circumstanțelor și apariția unei amenințări pentru stabilitatea strategică, din cauza acțiunilor inamice ale SUA față de Rusia”.

Legea poate fi revocată dacă SUA și-ar retrage forțele armate din statele care au aderat la NATO după 2000, ar anula “toate sancțiunile” și ar plăti compensații pentru pierderile financiare implicate.